Avusturya’da yaşayan yurttaşların katılımıyla kuruluş çalışmaları başlatılan CHP Avusturya Birliği, Viyana’da düzenlenen kongreyle kuruldu. CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi  ve PM Üyesi Fikri Sağlar’ın da katıldığı kongre, Avusturya’da aktif görev alan STK Yöneticileri, siyasiler ve yurttaşlar tarafından yoğun ilgiyle takip edildi.

Kongrede CHP Yurtdışı Örgütleri Tüzüğü katılımcılarla paylaşıldı ve oy birliği ile kabul edildi.

CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç’ın Divan Başkanlığı’nı üstlendiği kongrede, CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve PM Üyesi Fikri Sağlar, Parti Heyeti olarak yurtdışı örgütlenme çalışmalarını değerlendirerek katılımcıları bilgilendirdi. Çalışmaların yurtdışında yaşayan yurttaşların sorunlarını kalıcı olarak çözmeyi amaçladığı vurgulandı. Ayrıca Parti Heyeti dünya ve Türkiye’de yaşanan son siyasi gelişmeleri de değerlendirerek katılımcıları bilgilendirdi.


PM ÜYESİ FİKRİ SAĞLAR:”BARIŞ, SOSYAL DEMOKRAT’IN ÖNCÜSÜ CHP ÇATISINDA OLACAKTIR” 


PM Üyesi Fikri Sağlar Viyana’da yapılan kongrede söz alarak, "Barışın sosyal demokrat olan CHP'nin önderliğinde olacağını" söyledi ve konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu: ”CHP yurt dışındaki insanlarımızın, seçmenlerimizin varlığından dolayı yeni seçim sisteminden hareketle yurtdışı seçim bölgesi kurulması doğrultusunda yasa hazırlığı içerisinde. Böylelikle yurt dışında milletvekilleri de Parlamentoya gelecekler, yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın temsilcileri olarak. O nedenle CHP'nin buradaki örgütlenmesi son derece önemlidir. Avrupa ve dünyanın her tarafında Türkiye'den giden insanların bulunduğu her yerinde örgütlenmesi çok önemli. Demokratik devletin yaratılması için örgütlü toplumdan yanayız. Özgür birey, örgütlü toplum ve demokratik bir devlet ancak arzu ettiğimiz yaşam standartlarını bize verebilir. Bunu anlayacak anlatacak ve bu doğrultuda mücadele edecek insanlar sizin çocuklarınız sizlersiniz.  Gelin ve Türkiye'yi değiştirin,  beyin göçünüzü Türkiye’ye gönderin" dedi.


İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ:”TÜRKİYE, FAŞİST DİKTA’NIN İKTİDARINDA YÖNETİLİYOR.”


İstanbul Milletvekili Çelebi, söz aldığı kongrede Türkiye’de her geçen gün kötüye giden yaşam koşullarına ve AKP iktidarının artan baskısına değindi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda halka karşı güvenlik güçlerinin aşırı şiddet uygulaması ve 17 yaşında gencin hayatına kast edecek müdahalelerde bulunulmasının tamamen iktidarın talimatıyla gerçekleştiğini belirten Çelebi:” 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda halkın olan meydan ve alanlar halka yasaklandı. İnsan hayatına kast eden müdahalelerde bulunuldu ve ne acıdır ki yetkililer bu müdahaleleri ‘fevkalade’ müdahale olarak açıkladı ve haklı talepleri itibarsızlaştırmak adına asılsız bilgilerle kamuoyunu yanılttı. Bizlere çok büyük görevler düşüyor. Halkın çoğunluğunun açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığı ve adeta korkuyla yönetildiği ülkemizi değiştirmek bizlerin ellerinde. Mevcut iktidar 12 Eylül Darbe döneminin dahi cesaret edemediklerini hayata geçiriyor ve faşist uygulamalarıyla yaşam alanı bırakmıyor. Sizlerin de bizlere verdiği güç ile bu zihniyete ve bu karanlığa son vereceğiz” dedi.



YURTDIŞI ÖRGÜTLENME KOORDİNATÖRÜ ALİ KILIÇ:”DÜNYA’NIN HER YERİNDE HER SÖZÜMÜZ İNSAN OLACAK.”


CHP Avrupa Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, Divan Başkanlığını üstlendiği kongrede yurtdışı örgütlenme çalışmalarını değerlendirdi ve katılımcıları bilgilendirdi: ”Yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız, yaşadıkları ülkeden Türkiye'de ki sorunların çözümüne katkı sunmak istiyorlar. CHP, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın önümüzdeki seçimde oy kullana bilmeleri ve yurtdışını bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesini ön gören bir tasarıyı meclise sunacak. Dilerim AKP ve diğer partiler de bu tasarıya destek olur. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının kalıcı olarak çözülmesini istiyoruz. Oy kullanılabilinir ise Türkiye'de ki siyasi partiler, hükümet sizlerin sorunlarına daha mantıklı ve kalıcı çözüm önerileriyle yaklaşacaktır. CHP yurtdışında örgütlenen ilk parti. Burada yaşayan kariyer yapmış sosyal demokrat düşünceyi benimsemiş buradaki siyasi anlayışı hazmetmiş beyinleri kazanarak Türk siyasetine yön vermek istiyoruz." diye konuştu.

Ayrıca kongre sürerken gelen Reyhanlı’dan gelen acı haberi ve üzüntüsünü de paylaşan Kılıç, AKP İktidarının dış politika adımlarına tepki gösterdi. Kılıç,   şu değerlendirmelerde bulundu:” Türkiye, AKP iktidarının emperyalizmin taşeronu görevi üstlenmesiyle birlikte ağır bedeller ödüyor. Şu an Türkiye’den gelen acı bir habere göre Reyhanlı’da bir patlama gerçekleşti ve 40’ın üzerinde vatandaşımız hayatlarını kaybetti. AKP’nin hayalperest dış politikası sonucu Gaziantep, Cilvegözü, Akçakale ve son olarak Reyhanlı’da olmak üzere acı bedeller halkımız tarafından ödeniyor.



Dün Süryani Cemaati Temsilcileriyle görüştük. Suriye konusunda endişelerini paylaştık. İktidarın desteklediği grupların denetiminde olan bölgelerde farklı inanç gruplarına yapılan saldırı ve eylemlerin ne kadar korkunç boyuta ulaştığına bir kez daha tanık olduk. Silahla ve kanla demokrasi gelmeyeceğine en yakınından Irak’tan tanık olduk. Komşu bir ülkenin iç dinamitleriyle oynamanın ve Ortadoğu’da şiddet sarmalında taraf olmanın yaratacağı olumsuzluklar hakkında 2 yıldır uyarıyoruz. Maalesef iktidar uyarılarımızı dikkate almayarak Türkiye’yi şiddet sarmalının karanlığına sürüklüyor. Yurdumuz yabancı istihbarat ajanlarına ve eli kanlı gruplara teslim edildi.
Hatay farklı renkleri bir arada bulunduran Barış Kenti olarak anılırdı. Sırf sorun ve taşeronluk politikaları, şiddet ve acılarla anılan bir kent yarattı.


Barış şehri Hatay'ı acılar kuşatıyor. Böylesine bir ortamda bizlere sosyal demokrat düşüncenin öncüsü ve tarihi ile mazlum halklara umut olan CHP’ye büyük görevler düşüyor. Ülkemizin ve Partimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının mirasına sahip çıkacak, dünyanın her yerinde var olarak insanlık adına mücadele vereceğiz. Yurtta ve Dünya’da Barış’ı sizlerin de katkılarıyla tüm dünyada egemen kılacağız.” dedi.


STK ve Siyasi Parti temsilcilerinin konuşma ve değerlendirmeleri sonrasında görev almak adına adaylıklarını açıklayan CHP Dostları, demokrasi şölenine dönüşen kongrede yarıştı ve yapılan oylama sonucunda Filiz Kaynak, CHP Avusturya Birliği’ne katılımcıların oylarıyla seçildi. Yapılan oylama sonrasında söz alan Kaynak, katılımcılara verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, bundan sonra kendilerine daha büyük sorumluluklar düştüğü ve çalışmalarla beklentilere cevap vereceklerini belirtti.