Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'deki zirvede özellikle büyümeyi ilgilendiren konularda karar aldıklarını 120 milyar euro tutarındaki paketin özellikle işsizlikle mücadelede önemli olduğunu vurgularken, Euro Bölgesi ülkelerinin Avrupa Merkez Bankasının da dahil olduğu ortak bağımsız bir denetim sistemi kurulması konusunda uzlaşmasının önemli olduğunu bildirdi. Euro Bölgesi kurtarma fonlarının böylece sorunlu bankaların sermayesini artırmak için doğrudan kullanılabileceği ifade edildi.

Uzun süreden bu yana piyasa baskısı altında olan İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkesini rahatlatacak ve kısa vadede devreye sokulacak kararlar alınmadan Roma’ya dönmesinin söz konusu olmayacağını ve bu adımlar atılmadıkça kararlara onay vermeyeceğini bildirdi. İspanya da İtalya'ya destek verirken, Almanya Başbakanı Merkel'in 13 saatten fazla süren zirve sonunda taviz vermek zorunda kaldığı ifade edildi.

Uzmanlar, zirvenin İtalya'nın istediği doğrultuda yapıldığını, Almanya'nın 'Taviz yok' ısrarına karşılık geri adım attığını bildirdi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın bazı koşullar altında bankalara doğrudan sermaye takviyesinde bulunacağını söyledi.