Bavyera Başbakanı Söder: ‘İltica yasasını değiştirmemiz gerekiyor’ Bavyera Başbakanı Söder: ‘İltica yasasını değiştirmemiz gerekiyor’

Almanya’da eleman açığı nedeniyle geçen yaz havalimanlarında yaşanan karmaşadan beri hükümet yoğun şekilde yeni bir kalifiye iş gücü göçü yasası üzerinde çalışıyor. Yeni yasanın ana hatlarını çizen taslak metin, bugün bakanlar kurulunda kabul edildi. Tasarının gelecek yıl ilkbaharda yasaya dönüşmesinin amaçlandığı duyuruldu.

İş gücü göçü tasarısını tanıtan bakanların açıklamalarında, Almanya'da nüfusun daha da yaşlandığına ve 2035’e kadar emekliye ayrılacaklarla birlikte 7 milyon kalifiye elemanın kaybedilecek olmasına dikkat çekildi.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Almanya’daki demografik gelişimin yıllardır bilindiğine, ancak bu konuda nedense bir göç yasası çıkarılamadığına işaret etti. Habeck "Sadece bilişim alanında 100 bin, güneş ve rüzgar enerjisi alanında da 200 binden fazla eleman açığı var" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERDEN KİMLER GELEBİLECEK

Çerçeve taslağı bakanlar kurulunda kabul edilen düzenleme, Almanya'ya kalifiye iş gücü göçünü kolaylaştırma temelli. Düzenleme bir meslek veya yüksek okul diploması olan, Almanca ön bilgisi bulunan, mesleki tecrübeye sahip, tercihan Almanya ile bağı da olan ve belli bir yaşı da geçmemiş kişilerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştıracak. 

Kabineye gelen taslak, meslek veya yüksek okul diplomasının denklik sürecinin belli şartlar altında Almanya’da da tamamlanmasını mümkün kılıyor. Örneğin Türkiye gibi AB dışındaki bir ülkede 2 yıllık bir meslek eğitimi almış, ilaveten en az 2 yıl da alanında tecrübe toplamış ve Almanya’da da kendine iş bulmuş bir kalifiye eleman, diploma denkliği resmen tanınmadan da Almanya’ya gelip çalışabilecek.