Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer yazılı açıklamasında şöyle dedi: 

“Erdoğan rejimi için demokrasinin sadece hedeflerine ulaşana kadar bindikleri bir tren olduğu zaten biliniyor. Dolayısıyla sığınmacıları AB'ye karşı araçsallaştırmaları ve diplomatik silah olarak kullanmaları şaşırtıcı değil. 
Tartışmaların merkezine alınması gereken konu şantajcı Erdoğan rejimini, mali yardımlarla, gümrük birliğini genişletme veya vize başvurularını kolaylaştırma opsiyonları ile ayakta tutan Avrupa ve Alman hükümetinin suç ortaklığıdır. AB ve Alman hükümet, cesaretsiz ve prensipsiz Türkiye politikaları ile hem Türkiye-Yunanınstan sınırındaki insanlık utancına hem de Türkiye sınırları içerisinde bulunan kamplar’daki sefalete katkı sunmuştur. 

Oysa ki AB ve Alman hükümetinin şu an yapması gerekenler çok net: Erdoğan rejimine silah ihracatı ve mali yardım derhal durdurulmalı, AB ve Alman hükümeti kendilerini Erdoğan'ın şantaj diplomasisinden kurtarmalı ve koronavirüs salgını tehdidinden dolayı Yunanistan'daki mülteci kamplarının tamamen boşaltılmasına ve mültecilerin tahliyesine ilişkin insanı yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Bu AB ve Alman Hükümetinin, kendilerine biçtikleri insan hakları ve demokrasi savunucuları rollerini inandırıcı bir şekilde ifade etmelerinin tek yoludur.”