Hamburg’da Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinden oluşan eyalet yönetimine Sol Parti Meclis Grubu tarafından Alman vatandaşı Omaima Abidi’nin IŞİD ve cihatçı birlikler ile bağlantısı ve hakkında soruşturma başlatılıp, başlatılmayacağı sorulmuştu

Hamburg eyalet hükümeti tarafından önergeye verilen yanıta göre İŞİD’e katılan Alman kadın militanın ‚tehdit unsur oluşturmadığı’ ve RADAR-iTE risk değerlendirme aracı tarafından güvenlik kontrolünden geçirilmediği ortaya çıktı.

Durumu büyük bir skandal olarak değerlendiren Sol Parti Hamburg Mecis Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir, "Hamburg güvenlik yetkilileri tarafından İslamcı olarak uzun süredir beri tanınan bir kişiye ülkeye geri dönüşünde güvenlik birimleri tarafından herhangi bir inceleme yapılmamıştır. Bu da büyük bir skandaldır’ dedi.

Özdemir, RADAR-iTE risk değerlendirme aracı tarafından Omaima A.’nın kontrol edilmediğini belirterek ‘RADAR-iTE, İslamcıların siyasi olarak motive edilmiş suçlara dahil olup olmadığını kontrol etmek için geliştirilen risk değerlendirme aracıdır. Bu sisteme göre kişi yüksek, göze çarpan veya  ılımlı bir risk taşıyan üç seviyeli bir risk ölçeğine göre kategorilendirilmektedir. Hamburg eyalet yönetiminin soru önergesine verdiği yanıt şunu ortaya koymaktadır ki, İŞİD savaş suçlusu Denis Cuspert'in eşi olarak tanınan ve uzun süreden beri güvenlik kurumları tarafından bu kişi takip edilmesine  rağmen, ülkeye geri dönen İŞİD militanları için RADAR-iTE devreye sokulmamıştır . Bu bir skandal, çünkü Omaima  Suriye’ye gitmeden önce güvenlik birimleri tarafından  selefi  olarak aktif olduğu  ve geri dönüşünde de korkunç savaş suçu işleyen Alman Denis Cuspert ile evli olunduğu biliniyordu. Hamburg eyalet hükümetinin yanıtı  İŞİD tarafından  katledilen ve işkenceye maruz kalan insanlar için tokat gibi bir yanıt’ dedi.

IŞİD ÜYESİ OMAİMA A.’NIN HAMBURG’DA YAŞADIĞINI GAZETECİ ORTAYA ÇIKARMIŞTI

El-An televizyonu muhabiri araştırmacı-gazeteci Jenan Moussa, Rakka’nın  IŞİD'den  kurtarılmasından sonra IŞİD’den  geriye kalan materyallerden yola çıkarak bir çok belgeyi ortaya çıkardı ve bazı IŞİD'lilerin izini sürdü. Moussa, Omaima Abdi isimli IŞİD üyesi kadına ait cep telefonundan çıkan belgeleri açıkladı. Araştırmada söz konusu telefonun, Hamburg’da yaşayan IŞİD’li bir kadına ait olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin 20 dakikalık bir program hazırlayan Jenan Moussa, önemli bir gazetecilik örneği göstererek Omaima Abdi’nin, Rakka’dan Almanya’ya döndüğü ve hiç bir şey olmamış gibi, hiç bir soruşturma ve yargılamaya uğramadan Hamburg’da yaşadığını ortaya çıkardı. Moussa, aynı zamanda Alman yetkililerinin söz konusu IŞİD’li  kadının Suriye’ye gidip geri döndüğünden haberdar olduklarını da dile getiriyor.

Abdi, Suriye’de telefonunu kaybediyor. Telefon gazeteci Jenan Moussa’nın eline geçiyor. Telefonun hafızasında binlerce fotoğraf var. Bu fotoğraflardan birinde Abdi’yi silahlı bir şekilde gösteren fotoğraf da var. Yine fotoğraflarda çocuğu ve eşi Deso Dogg da silahlı görünüyor. Jenan Moussa, batılı gazetecilerin IŞİD’e  katıldıktan sonra dönen kişilerle yaptıkları görüşmelerde bu şahısların söyledikleriyle sınırlı kaldıklarını ancak kendisinin elinde belge ve ispat bulunduğunu hatırlattı. Omaima Abdi’nin farklı senaryolar üretme şansının olmadığını, zira elinde sağlam belgelerin olduğunu belirtiyor.

SÜHEYLA KAPLAN