Belgelerin imhasıyla ilgili hazırladığı 80 sayfalık raporu sunan Engelke, araştırmaları sonucunda konunun örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren bir delile rastlamadığının da altını çizdi. Engelke, belgelerin imhasının normal ve yürürlülükteki yasalar uyarınca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Engelke araştırmaları sırasında bazı belgelerinse yeniden düzenlendiğini tespit ettiğini belirtti. Söz konusu bu belgelere ilişkin detaylarsa basına kapalı yapılacak özel bir görüşmede ele alınacak.

İddiaları reddetti

Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda 1996-2005 yılları arasında başkan yardımcılığı görevinde bulunması nedeniyle ifadesine başvurulan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Klaus-Dieter Fritsche ise güvenlik birimlerinin NSU cinayetlerinin araştırılması sürecinde hatalı davrandığı iddialarını reddetti.

Federal Meclis’te Neonazi cinayetlerini araştırmak için oluşturulan komisyonun başkanı Sebastian Edaty

Fritsche'nin milletvekillerinin sorularını yanıtlamayı da reddetmesi üzerine komisyonun başkanı Sebastian Edaty toplantıya bir süre ara verdi.

Aranın ardından tekrar söz alan Klaus-Dieter Fritsche, gizli bilgilerin basında yer almasını eleştirdi ve cinayetlerin aydınlatılması konusunda isteksiz davrandığı iddialarını reddetti. Fritsche bu konudaki tutumunun resmi kararnamelere bağlı kalma ve devletin esenliğinin korunması amacını taşıdığını savundu.

Öte yandan ırkçılık ve yabancı karşıtlığı gibi nefrete dayalı suçlara ağırlaştırılmış ceza verilmesi ile ilgili yasa tasarısı mecliste iktidar partilerinin oylarıyla reddedildi. Tasarı Eyalet Temsilciler Meclisi tarafından hazırlanmıştı. DW/dpa/afpd, BW/BK