Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, Angela Merkel'in
göreve gelirken Alman halkına zarar gelmemesi için yemin ettiğini hatırlatarak, “Merkel bu sorumluluğunu yerine getirmeyerek yemînini ihlâl etmiştir” dedi.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, “Almanya'nın en büyük istihbarat skandalı patlak veriyor. Merkel'in söyleyecek bir sözü yok. Almanların vatandaşlık haklarının yaygın kitlesel şekilde ihlal edilmesi Merkel'in ilgisini çekmiyor” dedi.

Başbakan Angela Merkel ise dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD yönetimini Almanya topraklarında sürdürdüğü istihbarat faaliyetlerinde kayıtsız şartsız Alman yasalarına uymaya” davet etti. Merkel, “Aynı savunma ittifakının üyesiyiz. Birbirimize güvenebilmemiz lazım” dedi.

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin, izleme skandalından ötürü ABD ile işbirliği koşullarını gözden geçirmeye çağırdı. Trittin, halen Moskova'da bulunan eski ABD ajanı Edward Snowden’a da sığınma hakkı tanınması gerektiğini söyledi.

'ABD ile işbirliği gözden geçirilsin'

Yeşiller Partisi’nin güvenlik politakalarından sorumlu temsilcisi Omid Nouripour, “izleme skandalını araştıracak komisyonun, önümüzdeki Meclis döneminde görev yapacağını” söyledi.

Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping, “2000'lerin başından bu yana izleme faaliyetleri için sürdürülen Alman-Amerikan işbirliği tüm detaylarıyla açıklanmalıdır” açıklamasını yaptı.

Dinleme faaliyetleri konusunda ABD'de temaslarda bulunan Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in açıklamaları da muhalefeti tatmin etmedi. Bakan Friedrich bu hafta Federal Meclis'in İstihbarat Komisyonu üyelerini ABD temasları hakkında bilgilendirecek.