Süheyla Kaplan- Almanya

 

Jan van Aken Suriyede özellikle Rojava, Kamışlı, Musulde Berliner Zeitung gazetesi ve NDRden gazetecilerle birlikte bölgede yaptığı incelemelere ilişkin Almanyanın Hamburg kentinde bir sunum gerçekleştirdi.

Bölgedeki izlenimlerini aktaran Aken, Suriye halkının ölüm savaşı verdiğini, silah malzemesi sevikatı yapan ülkelerin hiçbir insani boyutlu tıbbı malzeme göndermediklerine dikkat çekti.

 
Türkiye El Nusra terör örgütünü orada destekliyor mu? Bu konuda elinizde somut kanıtlar var mı? şeklindeki sorumuza Aken şöyle yanıt verdi:

 

‘’Bu  konuda elimizde resmi bir belge var diyemem. Ancak orada kamuoyuna yanısıyan bir durum var. Bütün kamuoyu bu durumu yakından takip ediyor. Oradaki görgü tanıkların ifadelerine göre yakalanan El Nusra ve İŞİD terör örgütü üyesi cihadistlerin pasaportlarındaki mühür Türkiye giriş-çıkışlı. Yani girş çıkışlar Türkiyeden oluyor. Oysa ki Türkiye sınırı çok ciddi bir şekilde koruma altında. Suriyedeki Rojova bölgesinde insanlara insani tıbbı yardım, gerekli gıda maddeleri gönderilmezken, Türkiyeden Cihadistlere silah ve askeri malzemelerin gönderildiği aleni bir şekilde o bölgedeki halk tarafından ve görgü tanıkları tarafından dile getirilmekte.

 

‘ALMAN TANKSAVAR/ ROKET KONUSUNDA GEREKİRSE ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ’

 

Alman gazeteciler ve bazı heyet ile birlikte Rojavada askeri bir cephaneliğe gittiklerini ve orada Alman üretimi tanksavar/ roket bulduklarını hatırlatan Aken, roketin seri numarasını gördüklerini, üzerinde Almanca yadığını ifade ederek, ‘’Aslında Alman Silahlı Kuvvetleri yurtdışına silah sevkiyatı yaptığında üzerinde almanca açıklama yazmaz. Sadece Alman ordusuna (Bundeswehr) verilen ülke içindekilerde yazar. Peki bu silah kim tarafından nasıl Suriyeye Rojavaya sevkedildi? Bunun ortaya çıkması için gerekirse Sol Parti olarak Anayasa Mahkemesine gitmeyi düşünüyoruz dedi.

 

ERDOĞAN KÜRTLERİ PARÇALAMAK İSTİYOR

 

Hamburgda görev yapan bir Türkiye kökenli gazetecinin 'AKP bir taraftan Sözde Barış Sürecini gerçekleştirmek için PKK ile masaya otururken, diğer taraftan Suriyede Kürtlere karşı cihadistleri desteklemesini iki yüzlü bir politika olarak mı değerlendirmek gerekir.  Yoksa nasıl değerlendiriyorsunuz'? şeklindeki soruya ise Aken şöyle yanıt verdi.

 

Jan van Aken sınırı geçtikten sonra Suriye/ Rojava otonomi bölgesinde

‘’ Erdoğan iki yüzlü falan değil. Asıl politikası bu. Yani Kürtleri parçalamak istiyor. Suriyedeki Kürtlerin otonomi taleplerini engelllemek istiyor. NATOnun Türkiyede faaliyetleri, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi vs. Bu konuda Erdoğan diplomasi açısından kurnazca bir politika izlemeye çalışıyor .

 

‘İNSANİ YARDIM İÇİN SINIRLAR AÇILMALI’

 

Rojava bölgesinde insanlara tıbbı yardım ulaştırabilmek için sınırların açılması gerektiğini ifade eden Aken, ‘Orada petrol kuyuları çalışmıyor. İnsanlar ölümle karşı karşıya. Silah ve askeri sevkiyatı yapan ülkeler tıbbı malzeme göndermiyor. Hastaneler kapalı. Orada ilaç yok. Hemişeler, eczacılar gönüllü olarak halka hizmet veiriyor’ dedi.

  

Alman heyet Hevya Sor Kurd ( Kürt Kızılayı) yetkilileriyle konuşurken


‘AMBARGO  KALKMALI’

 

Rojava bölgesinde bulunan petrol kuyularının (Suriye'deki petrol kuyularının yüzde 60nın Kürtlerin elinde olduğunu açıkladı) ancak işlenemez durumda olduğuna da dikkat çeken Aken, Eğer bölgede Barzani ve Türkiyenin uyguladığı ambargo kalkarsa orada bir canlanma olabilir. Barzani ve Türkiye ortak hareket ediyor. Uluslararası ambargo kalkmalı. Zaten bizim orada giriş çıkışlarımızı Barzani'nin sınır güvenlik görevlileri engeledi dedi.



Aralarında sivil giysili milislerin de olduğunu belirttiği Rojava güvenlik görevlileri


 BÖLGEDE B
ARIŞ İÇİN İLK TALEBİMİZ ATEŞKES

 

 İnsan hakları açısından ilk taleplerinin ateşkes olduğunu ifade eden Aken, ‘’Mayıs ayında o bölgede seçimler var. O bölge PKKnın denetiminde olduğundan dolayı Avrupa uzak duruyor. Kim olursa olsun, orada demokratik bir seçimin olup olmadığının görülmesi açısından, Avrupa olarak oraya gözlemci gönderilmeli. Bu konuda ilk talebimiz ateşkes şeklinde konuşmasını tamamladı.

 


 

EK BİLGİ

 

TÜRKİYE ALMANYA’DAN HANGİ TARİHLERDE VE NE TÜR  ASKERİ MALZEME SATIN ALDI?

 

1964- 1973 ( 6000 ADET)  Cobra anti tank roket

1976- 1981 (6250 adet) Milan anti tank (missile) roket

1981-1985 ( 5000 adet) Milan tip anti tank ( missile) roket

1976- 1978 ( 28 adet)  SST Seal tip AS torpedo

1981- 1989  (28 adet) SST Seal tip AS torpedo

1990- 1991 (110 adet) AIM.9B Sıdewınder 1-A Sraam

1993-1994  (300 adet) FIM 43 Redeye Prtable SAM

2004- 2005 ( 40 adet) DM 2A4 Seehecht  AS/ ASW torpedo