Beklenenden fazla katılım oldu

Hamburg Jungfernstieg'te ve bir saat sonrada Hamburg Rathaus Meydanı'nda gerçekleştirilen protestolara beklenenden daha fazla katılım oldu.

Jungfernstieg'te düzenlenen ve sosyal medya üzerinden yapılan çağrı başvurusunda mitinge 525 kişinin katılacağı belirtilmiş olmasına rağmen, ırkçılığı ve polis şiddetini protesto edenlerin sayısı 15 bin kişiye ulaştı. Korona önlemleri kapsamında yoğun katılım dikkate alınarak polis protestoyu bitirmek istedi. Buna rağmen protestocular dağılmadılar. Oradan belediye binası önündeki protestoya katılanlar oldu. Böylece biranda binlerce kişi biraraya gelerek ırkçılığı protesto ettiler.

Barış sloganları attılar

Hamburg belediye binası meydanı ve çevresi tıka basa insan doldu. Koronaya rağmen yoğun katılım olması ırkçılığın kabul edilemeyeceğini gösterdi. Korona virüsüne karşı katılımcılar ağız ve burunlarını kapatan maskeler takıp mümkün olduğu kadar mesafeli olmaya çalıştılar. ABD'de polisin işkencesiyle yaşamını yitiren Georg Floyd anılırken bir dakikalık saygı duruşunda protestocular sessizce diz çöktüler. Daha sonra alkışlar koptu ve hep birlikte "Irkçılığa karşı hep birlikte", "Adalet yoksa barış da yoktur" ve "Siyahların Hayatı Önemlidir" diye slogan attılar.

Protestonun sonunda ortalık karıştı

Barış içinde geçen mitingin ardından bir grup gösterici ile polis arasında çatışmalar yaşandı. 300 ila 400 kişilik bir grup ortalığı karıştırdı. Bunun üzerine polis tazyikli su kullandı ve kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Üç polis memurunun yaralandığı protestoda 30 ila 35 kişi göz altına alınırken polislere taş fırlatanlarda oldu ve kalabalık yavaş yavaş dağıldı.

Emine SONUGÜR / HAMBURG