Güncel siyasi gelişmelerin ve yurtdışı örgütlenme çalışmalarının tartışıldığı panellerin altıncısı CHP Baden Würtemberg Teşkilatı'nın desteği ile Pforzheim Alevi Kültür Merkezi'nin düzenlediği "Türkiye'deki siyasi gelişmeler" panelinde Türkiye'deki siyasi gelişmeler ve son yaşanan olaylar konuşuldu.

 

Pforzheim Alevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sa, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün CHP Baden Würtemberg Eyalet Birliği Başkanı Kazım Kaya, Pforzheim Alevi Kültür Merkezi Başkanı Dr. Süleyman Davulcu'nun yanı sıra çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

 

Şirin Üstün'ün yönettiği panelde, Baden Würtemberg'deki CHP'liler yurtdışı örgütlenmesine ağırlık verilmesini önemli olduğunu vurgulayarak bu çalışmanın özellikle de burada yaşayan 3. ve 4. nesle yönelik olarak yapılanmasının partinin geleceği açısından ayrı bir önem taşıdığına vurgu yaptılar. Panelde söz alan CHP Baden Würtemberg Eyalet Birliği Başkanı Kazım Kaya, sözlerine öncelikle Hedeflerinin yurtdışında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine  kadar 20 bin üyesi olduğunu kaydeden Kaya, "CHP birliklerinin yurtdışındaki hiçbir dernek, federasyon ve sivil toplum örgütlerinin alternatifi ya da rakibi değildir. Amacımız onlarla birlikte başta yabancı düşmanlığı olmak üzere ırkçılığa karşı toplumsal dayanışmayı güçlendirmektir" dedi

 

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MÜSLİM SARI: YEREL SEÇİMLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUM

İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı, Türkiye'de yapılacak yerel seçimleri çok önemsediğini belirterek, sosyal demokrasiye inanan biri olarak gelecekten umutlu olduğunu söyledi. Sarı, "1960'larda faşizme karşı mücadele veren bir kişi olarak Türkiye'nin geleceğinden umutluyum. CHP'nin yeni duruşunu, vizyonunu, her yerde anlatacak, lobi yaratacak bir örgütlenme modeli oluşturmak istiyoruz" dedi.

 

CHP örgütlenmesinin yurtdışında hiçbir dernek, federasyon ya da siyasi partiye alternatif olma amaçlarının bulunmadığını ifade eden Sarı, bu örgütlenmenin bir çelişki olmadığını da savundu. Sarı, Yıllarca yurttaşlarımız geçici öneri ve çözümlerle mağdur edildi, sorunları çözülmedi. Ayrıca memleket ve sıla hasretleri sömürüldü. CHP olarak tüm yurttaşlarımızın hakkını savunuyoruz ve savunacağız. Örgütlenme çalışmalarımız ile birlikte sömürülmelerine karşı duracak ve sorunlarını kalıcı olarak çözmek için mücadele vereceğiz" dedi. 

 

Malatya Milletvekili Veli Ağababa, “Türkiye'deki en önemli sorun adalet ve hukuksuzluk sorunu olduğunu belirterek, CHP'nin yurtdışı örgütlenmesinde bugüne kadar geç kalındığını söyledi. Gelir adaletsizliğinde Türkiye'nin dünya 3. olduğuna dikkati çeken Ağababa, "Türkiye baskı ve zulüm anlayışıyla yönetiliyor. Ufak hesapları bir kenara bırakarak, sol solun da kurdu olmadan, ortak mücadele etmekten başka yolumuzun olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu ülkede insanlar faşizme, paralı eğitime hayır dedikleri için cezaevlerine gönderiliyor. Eğer bugün ortak payda da buluşamıyorsak böyle bir yönetimi hak ediyoruz demektir. Yeniden Osmanlı hayallerine, başkanlık sistemi projesine kim destek veriyorsa kendisine ve geleceğe de ihanet ediyor" dedi.

 

Ağababa, sosyal demokrasinin evrensel değerlerine inanan herkesi CHP'nin yurtdışı örgütlenmesine katkı vermeye çağırdı.

Son olarakta CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, Fethullah Gülen cemaatinin desteği ile Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan'ın 'Cami-cemevi' projesini uygulamaya geçirmeye çalıştığını savunarak, bu duruma tepki gösterdi.

 

Cami-cemevi projesiyle camilerin asıl ibadethane, cemevinin ise camilere bağlı bir renk olarak gösterilmeye çalışıldığını dile getiren Aygün,  "Mutlaka kardeşlik olmalıdır. Ama mevcut statüko; cemevlerini, camilere ekleyerek asimile etmeye çalışıyor. Yarın bu proje hayata geçirildiğinde Aleviler'e, 'Gelin, farkımız yok camide ibadet edin' denilecektir. Bu baskının yapılacağı açıktır. Bütün Aleviler bu projeyi reddetmelidir" dedi.

Aygün, panelde kendisine yöneltilen, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, neden Alevi kimliğini ön plana çıkarmıyor?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Ben etnik ya da sadece inanç kimliğiyle siyaset yapılmasına karşıyım, ancak Recep Tayyip Erdoğan gibi faşist bir diktatör, imam hatiplerle yatıp, imam hatiplerle kalkıyorsa, 'En iyi nesil imam hatiplerdir, dindar, kindar nesil kuracağım' diyorsa, Kılıçdaroğlu da, Hacı Bektaş'la övünmelidir. Bunu muhakkak söylemelidir. Yani Erdoğan yapıyorsa, Kılıçdaroğlu da yapmalıdır."

 

Türkiye ve dünya üzerinde yaşanan güncel siyasi gelişmelerininde değerlendirildiği panel katılımcıların Milletvekillerine  yönelttikleri sorularla son buldu. CHP Almanya Bden Würtemberg Eyalet Birliğine üye olanlara, milletvekilleri rozetlerini taktı. Toplu resim çekildi ve ev sahibi dernek üyeleri milletvekillere birer hediye verdi.