NSU saldırıları en yoğun bir şekilde Bavyera eyaletinde yaşandı. Enver Şimşek, Abdürrahim Özüdoğru, Habil Kılıç, Theodoros Boulgarides ve İsmail Yaşar Bavyera eyaletinde öldürüldü.

NSU yapılanmasının açığa çıkarılması hedefine daha çok mesafe var. Bu yüzden Bavyera Eyalet parlamentosu Yeşiller ve Sosyal demokrat meclis grupları karanlıkta kalan noktaların açığa çıkarılması için meclis araştırma komisyonunun kurulması için yeniden atağa geçti ve toplam 236 sorudan oluşan araştırma komisyonu önergesini meclise verdiler.

28 Nisan’da Anayasa ve hukuk komisyonunda görüşülecek olan önerge 11 Mayıs’ta meclis gündemine gelerek karara bağlanacak. Önergenin kabulü için gerekli olan beşte bir çoğunluk Yeşiller ve Sosyal Demokrat meclis gruplarının oyları yetiyor. Böylece Bavyera 2. NSU araştırma komisyonunun kurulmasının önünde engel kalmadı. Liberal parti FDP, İktidar partileri CSU ve Freie Wähler oylamada nasıl tavır alacaklarını anayasa komisyonunda belirleyeceklerini açıkladılar. 1,5 sene süresince görev yapacak olan araştırma komisyonu görev alanını üç ana başlıkta toplayacak. Birinci konu güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının tamamen başarısız olmasının nedenleri ve bu zaafların giderilip giderilmemesi. İkinci ana konu ise mağdurlara karşı yapılan haksızlıklar ve bunun sonuçları. Üçüncü konu ise yardım ve destek ağının ortaya çıkarılması ve gerekirse ek bir yargılamanın önünün açılması.

Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti

Bu konuda üç senedir hazırlık yapan Yeşiller fraksiyonu aşırı sağa karşı strateji geliştirmekten sorumlu Milletvekili Cemal Bozoğlu basın açıklamasında şu konulara değinde: ‘’NSU yapılanması kesinlikle iki tetikçi ve 20 kişinin yardım ettiği bir yapılanma değildi. Sayıları birkaç yüz kişiyi bulan Almanya çapında birbiriyle haberleşen bir terör yapılanmasıydı. Bu yapılar dağıtılmadıkça NSU’nun yaptıklarının tekrarlanması an meselesi. Yeterli kararlılıkla NSU yapılanmasının üstüne gidilseydi belki Kassel valisi Walter Lübcke bugün yaşayacaktı. Bu nedenle bu yapılar üzerine kararlılıkla gidilmeli ve suçlular cezalandırılmalı. Münih’te yürütülen NSU davası kararı okunduktan sonra Naziler alkışlamış, mağdurlar ise ağlamışlardı. Bu ruh hali daha hala devam ediyor. Bu adaletsizliği gidermek için kendi üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Üçüncü ana konumuz ise güvenlik kurumlarının sağ terör konusundaki yetersizliği veya zaafları. 12 sene sonra ne kadar yol aldık bunu bilmek istiyoruz. Eksiklikleri gidermek için hangi önlemler alındı? Yeterli mi değil mi? Bu konuları inceleyeceğiz. Gelecek 1,5 sene içerisinde oldukça kapsamlı olan belgeleri inceledikçe yeni bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız.’’