Almanya sığınmacılara yönelik 13 Eylül 2015 tarihinde geçici süreyle başlattığı sınır kontrollerini belirli aralıklarla uzatıyordu.

Son olarak yapılan uzatmanın 13 Şubat’ta sona ermesi bekleniyordu. Thomas de Maiziere yaptığı, “Ben ne zaman bitirebileceğimiz konusunda bir zaman öngöremiyorum” açıklamayla sınır kontrollerinin daha uzunca bir süre devam edeceği sinyalini verdi.

Geçerli evrakları olmayanlar geri gönderiliyor

Son günlerde Almanya’ya gelen sığınmacıların kayıt işleminin düzenli olarak tutulabildiği de kaydeden bakan de Maiziere, kayıtları yapılmayan sığınmacıların Almanya içerisinde başka noktalara gönderilmediğini söyledi. Thomas de Maiziere,”Kayıt yapılmadan dağıtım artık sözkonusu değil. Ayrıca geçerli evrakları olmayan ya da sığınma başvurusunu başka ülkelere yapmak isteyenleri de geri gönderiyoruz” dedi.

Sayının azaltılması konusunda görüş birliği

Thomas de Maiziere birlik partileri içerisinde yaşanan sığınmacı krizine ilişkin olarak ise, sayının hissedilir bir biçimde düşürülmesi konusunda görüş birliği olduğunu söyledi. Gelen sığınmacı sayısında da düşüş gözlendiğini bildiren bakan Maiziere, ocak ayı içerisinde ortalama günlük 2 bin kişinin geldiğini, bunun olumlu bir gelişme, ancak kış şartları göz önüne alındığında düşüşün yetersiz kaldığını kaydetti.

Thomas de Maiziere hükümetin AB genelinde bir çözüm aradığını hatırlatarak çözümün, sınırların güvenli hale getirilmesi, Türkiye ile işbirliği ve yerinde yardımdan geçtiğini sözlerine ekledi.