Süheyla Kaplan-Almanya




Almanya'nın eski başbakanlarından Helmut Kohl'ün oğlunun Türkiye kökenli biriyle evli olması da düşünüldüğünde Helmut Kohl'ün o zaman ki tavrının 22 Eylül Almanya Federal seçimlerine ne türden bir etki yapacağı  şimdiden tartışılmaya başlandı.

 

Alman Der Spiegel Dergisinin internet  sitesinde yer alan ve İngiliz Gizli Belgelerine dayanarak yapılan haberde, Bonn'da o dönem yapılan ikili başbakanlar arasındaki görüşmede Almanya'nın o zaman ki Başbakanı Kohl'un, ülkede yaşayan her iki Türk'ten birinin gönderilmesini istediği kaydedildi.

 

Spiegel Online, Kohl, danışmanı Horst Teltstchik, Thatcher ve özel sekreteri A.J. Coles'in de bulunduğu 28 Ekim 1982 tarihindeki görüşmeyle ilgili gizli İngiliz protokolünü yayınladı.

 

Gizli protokolde, dönemin 'sağcı' Başbakanı Kohl'ün Almanya'daki Türkler'in yüzde 50'sini göndermeyi planladığını düşündüğü ve 'Kalabalık Türkler'i Almanya'nın asimile etmesi  mümkün değildir' şeklinde görüş bildirilği ifade edildi.

 

KOHL : „TÜRKLER FARKLI KÜLTÜRLERDEN GELİYOR“





1982 tarihli gizli İngiliz protokolünde yer alan görüşmeye  göre, Kohl'ün Almanya'ya gelen Portekiz, İtalyan, Güney Doğu Asya ülkelerinden gelen göçmenlerle ilgili bir problem olmadığı, onların Almanya'ya iyi uyum sağladığı ancak Türkler'in farklı kültürlerden geldiğine dikkat çekildi.

Bonn'da İngiliz Başbakanı Thatcher ile yaptığı görüşmede Kohl'ün, Türkler'in „zoraki evlilik“ ve illegal çalıştığı“ gibi yorumlara da yer verdiği , Türkler'in ülkeye uyum sağlamak istemediği ve uyuma yatkın olmadıkları belirtildi.

 

Görüşmelerin yer aldığı protokolde ayrıca, Kohl'un toplu para ve tazminat programıyla Türkleri geri göndermek istediği ancak sadece yüz bin Türk'ün ülkeyi terk ettiği de belirtildi.

 

Alman tarihci Ulrich Herbert konu ile ilgili olarak Spiegel Online'a verdiği demeçte, o dönemlerde çok sayıda Türk vatandaşının ülkeye geleceğinden korku duyulduğunu, bunun önlenmek istendiğini  ancak programın ve yönteminin nasıl olacağının bilinmediğini söyledi.

 

Almanya sadece 'sağcı'  ve 'muhafazakar' eski Başbakan Kohl'ün  Türkler ile ilgili politik söylemlerine ve projelerine yabancı değil.

 

1982'li yıllarında Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Başbakan olan Helmut Schmidt de, o dönemlerde „Stern“ dergisine verdiği bir demeçte,  „Sınırların ötesinde hiçbir Türk buraya giremez artık „ şeklinde açıklamada bulunmuştu.