Alman Sosyal Demokrat Parti’nin kuruluşunun 150. yıldönümü dolasıyla ‚İlerici İttifak’ konulu düzenlenen konferans öncesi  Swoboda ile karşılaşan Kılıç, Avrupa Parlamentosu çatısı altında kimin neler söyleyeceğinin dayatılmasının doğru olmadığını söyledi.

 

Kılıç, Swoboda’ya ‚’Ülkemizde yaşanan anti-demokratik uygulamaları en iyi biz biliriz. Uludere’nin hesabı hala verilmemiştir. Reyhanlı’da yaşanan patlamada hükümetin yanlış Suriye politikası yatmaktadır. CHP lideri bunları Avrupa Parlamentosu çatısı altında seslendirmeyecekse, nerede seslendirecek? O çatı altında yıllarca hangi farklı tartışmaların yaşandığını başka kimlere katil dendiğini yakından biliyorum’ dedi.

 

Avrupa’da da önce seçimle işbaşına gelen ancak insanlık tarihi  Hitler ve Mussolini gibi diktatörlere de tanıklık ettiğini hatırlatan Kılıç, Swoboda’ya  hitaben ‚’Benim ülkemde yaşananları  ben sizden daha iyi bilirim. Kabul edersiniz veya etmezsiniz düşüncemizi söyleriz. Katılıp katılmamak sizin kararınız. Ancak siz kimseye böyle konuşmayın diyemezsiniz. Siz bu tutumunuzla ilişiklerimizde derin yaralar açtınız. Istifa etmeniz lazım’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

                                     Ali Kılıç, Swoboda ile konuşurken

 



Swoboda
ise Kılıç’a Türkiye’de eşi ilgili karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia ederek, bunun doğru olmadığını söyledi.

 

Bunun üzerine Kılıç, ‘’CHP, hiç kimsenin eşi ya da özel hayatı ile ilgili herhangi bir kampanya yürütmez ve öncülük etmez. Bu konuda da ciddi ön yargılara sahip olduğunuzu görüyorum. Lütfen bu davranışlarınızdan vazgeçiniz’ şeklinde karşılık verdi.

 

 

‘SWOBODA'NIN TEKRAR ADAY OLMAYACAĞI SÖYLENİYOR’

 

Öte yandan edinilen bilgilere göre kulislerde 2014 yılında yapılacak AP milletvekili seçimlerinde Swoboda’nın tekrar aday olmayacağı konuşuluyor.

 

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKHAN ‘SOSYALİST ENTERNASYONAL'İN GENİŞLEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

 

 

                                         Gökhan Günaydın ve Sigmar Gabriel



SPD’nin kuruluşunun 150. yıldönümü vesilesiyle CHP adına Almanya’nın Leipzig kentine gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Avrupa Sosyalist Enternasyonal oluşumun  genişlemesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

 

Günaydın, yaptığı açıklamada, ‘’Tarih boyunca dünyanın insanlık adına daha iyi şekillenmesini sağlayan hep sol olmuştur. Buna bağlı olarak dünya çapında siyasal partilerin dayanışma içerisinde olması önem kazanmıştır. Yeni bir krizin eşiğinde olan dünyanın yeniden şekillenmesi konusunda sola ihtiyaç var. Biz de CHP olarak Avrupa soluna çok şey katabilecek birikime sahibiz’ dedi.

 

 

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sol iktidarlara ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Günaydın, ‘ Sol'un kuzey ile güneyi ortadan kaldıracak bir dayanışma içerisine girmesi gerekir. Sosyalist Enternasyonal'in bu anlamda genişlemesini savunmak gerekir. CHP,  Avrupa solu ile benzer duyarlılıklar göstererek çalışmalarını sürdürmektedir. CHP, solun insanlık ve dünya tarihine ortak iyilikler getiren ve getirecek, evrensel değerler konusunda birikim aktarabilecek bir geçmişe ve deneyime sahiptir’ şeklinde konuştu.

 

Leipizig’de bulunan CHP PM Üyesi Ercan Karakaş ise, SPD’nin 150. kuruluş yıldönümüne katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, SPD’nin dünya solunu etkileyen bir geçmişi bulunduğunu hatırlattı.

 

Karakaş, ‘’150 yıl bir parti için önemli bir süreç. CHP ile SPD arasındaki ilişki eskiye dayanır. 2009 seçimlerinde SPD ağır bir yenilgi aldı. Ancak Eylül ayında yapılacak Almanya genel seçimlerinde umarım SPD iktidara gelir. Buna Avrupanın ihtiyacı  var’ dedi.

 

                                                         Ercan Karakaş


Küresel sorunları çözmede bugün dünyada tek bir partinin yeterli olmadığını söyleyen Karakaş, ‘’Avrupa Sosyal Demokratları diğer ülkelerin sosyal demokrat partileriyle daha iyi ilişki içerisinde olması gerekir. Willy Brandt 16 yıl Sosyalist Enternaysyona'le başkanlık etmiştir. Willy Brandt gibi  evrensel değerlere bağlı ve bütün dünyayı kucaklayacak şekilde bir sosyal demokrasi anlayışı yürütülmeli’ dedi.



KEMAL’E SELAM SÖYLEYİN

 

CHP heyeti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile biraraya gelerek sohbet etti. Gabriel, CHP heyetine ‚Kemal’e selam söyleyin’ dedi.

 

Konuşmaların ardından toplantıya katılan parlamenterler ortak deklerasyona imza attılar.