Açılışı 19 Ekim Çarsamba günü Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile konuk ülke İspanya'nın Kralı ve Kraliçesi tarafından yapılan 74. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 23 Ekim Pazar günü sona erdi. 

95 ülkeden yaklaşık 4 bin yayın kuruluşunun stant açarak katıldığı fuarda, çok sayıda panel ve okuma etkinlikleri gerçekleşti. Türkiye'den sadece 15 yayınevinin katıldığı fuarı toplam 180 bin kişinin ziyaret ettiği açıklandı.

Geçen yıllara kıyasla bu yılki fuarda, daha çok politika ağırlıklı kitapların yer alması dikkat çekti. 

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’nın resmen davet edilmediği fuarda bu ülkeden yayıncılar da yoktu. Fuarda ana konu “Rusya-Ukrayna savaşı ve demokrasi mücadelesi” idi.

Dünya genelinde yayıncılık sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı, Frankfurt Kitap Fuarı'na ilgi geçen yıl daha düşük olmuş ve 80 ülkeden 2 bine yakın yayınevi katılmıştı.

"Dünyaları Birleştiren Kelimeler"

Türkiye'nin 1988 yılından bu yana her yıl düzenli olarak katılım sağladığı Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yılki teması "Dünyaları Birleştiren Kelimeler" oldu. 

Önceki yılların tersine Türkiye'den davetli tek bir yazarın olmadığı fuardaki Türkiye bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde 15 yayınevi tarafından temsil edildi. Fuarda Türkiye edebiyatının izlerini sürgünde yaşayan yazarların dışında bulmak güçtü.

Genellikle yayıncıların ve yazarların buluşarak kitap telif alışverişi yaptığı en önemli bir yer olan Frankfurt Kitap Fuarı'na, ilginin beklenenden daha az olması gözlerden kaçmadı.

Türkiye Almanya Kültür Forumu sürgün yazarlara ev sahipliği yaptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı standında Türkiye'den davetli tek yazar bulunmazken, gazeteci ve belgeselci Osman Okkan'ın kurucusu olduğu Köln merkezli Türkiye Almanya Kültür Forumu himayesinde gerçekleştirilen söyleşilere yoğun ilgi gösterildi.

Aralarında Aslı Erdoğan, Aslı Telli, Atilla Keskin, Christina Tremmel-Turan, Çiler Fırtına, Fulya Cansen, Orhan Çelik, Pınar Şenoğuz, Rezan Aksoy, Sabine Adatepe, Saniye Can, Tevfik Turan, Yiğit Aksakoğlu, İskan Tolun ve Mehmet Akbulut'un bulunduğu.Türkiye kökenli yazar, çevirmen, gazeteci, akademisyen ve aktivistler katılarak kitaplarını tanıttılar. Söyleşiler sonrası, gelecek yıllara dönük yeni projeler üzerine bir dizi görüşmeler gerçekleşti.

Lyme zirvesinde Türkiye'den biyolog Çetin davetli Lyme zirvesinde Türkiye'den biyolog Çetin davetli

Bu yılki 74. Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'de "FETÖ" olarak tanımlanan Fethullah Gülen taraftarları da çeşitli etkinliklerle fuarın resmi programında yer aldı.

Aralarında ABD'de yaşayan ünlü basketbolcu Enes Kanter ile Almanya'da yaşayan gazeteci Cevheri Güven, Yunus Erdoğdu, Erkam Tufan Ayvan ve Yüksel Durgut ile Artı Gerçek yazarı Eser Karakaş'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliklerde, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine ve yurt dışındaki MİT organizeli muhaliflerin takibatlarına dikkat çekildi..