Özgürlük cesarettir. Yani özgürlük tabu yıkmaktır, put yıkmaktır.

Ne kadar tabu varsa, kutsal varsa, namus, ahlak, gelenek, yasa, kural, kanun varsa hepsini yıkıp içine biriken yalanları, irini, kiri pisi açığa çıkarmaktır.

Özgürlük tüm kapıları ardına kadar açmaktır, içinden dünyayı dolduran tüm pislikler aksın boşalsın diye.

Dinciler çocuk ahlak, din iman deyip çocuklara tecavüz ediyorlar, tabularını yıkmak lazım.

Solcular yıllarca birbirlerine bacı dediler, sonra sırayla bacılarla sevgili oldular, tabularını yıkmak lazım.

Kutsal Aile sandığı, herkes ayışığı gibi ışıldıyor, oğlanlar pek delikanlı namuslu, kızlar iffet abidesi. Kocaman yalan, adamın metresi vardır, kadının oynaşı vardır, oğlanlar maceralarını anlatmaya doyamaz, kızlar kadınlara seks dersi verecek uzmanlıkta.

İdeolojiler yalan çuvalı, felsefeler yalanı parlatıp satma sanatı, sanatsa yalanın zevke dönüşmesi.

Özgürlük tüm bu yalanlarla yüzyüze gelebilmektir, yani aynaya bakabilmek.

Özgürlük cesarettir.

Özgürlük bilgeliktir. Açığa çıkan yalanların yerine yepyeni bir ruh, yepyeni bir coşku, yepyeni bir Dünya bina edebilmektir.

Özgürlük Yol'dur.

Yıka yıka gidilen tüm yolları, yapa yapa geri gelmektir.

Özgürlük tümlüktür, tamamlıktır; bir insanı dost, yoldaş, arkadaş edinebilmek, onunla kardeş olmak, onu oğlu gibi, kızı gibi, anası gibi babası gibi kabul edebilmektir. Özgürlük tüm bunları sevgili gibi sarabilmek, şefkatle dokunabilmektir.

Özgürlük sınır koymaktır. Önce kendine sınır koymak, kendi sınırlarını bilmektir. Kendi haddini tanımak, gücünü farketmek, sorumluluk alanlarını tespit ve teşhis edebilmektir.

Özgürlük güvenilir olmaktır. Kimseye sonsuza kadar güvenilemez, kendine bile. Zaman değişir, insan değişir, koşullar değişir, fikirler değişir, algılar değişir. Tüm bu değişim içinde sağlam ve dik kalabilmek zordur. Bu nedenle hemen ilk rastlanılan tabuya sarılmak sık rastlanır bir durum. Bunun için sağlam bilgi, sağlam ahlak, sağlam dünya görüşü gerekir. Ancak o zaman güvenilir olunur.

Özgürlük Erdemdir. Ancak erdemler sırra Kadem basmış. Sırda kaybolmuş kademlerin içinde bulunur erdem.

Özgürlük duygudur, sevinç, sevgi, aşk.

Aşk ise köklere giden acılı yolculuk.

Aşk ile.