Avrupa'nın en zengin şehirlerinden biri olan Hamburg'da 42 bin 500 milyonerin yaşadığı sık sık basına yansırken, binlerce evsizin sokak aralarında, köprü altlarında ve park yerlerinde yaşaması, son haftalarda ise 13 evsizin soğuktan hayatlarını kaybetmeleri kamuoyunda da sert tepkilere yol açıyor.

Evsizlerin pandemi nedeniyle kapalı olan otellere yerleştirilmesini savunan muhalefet partilerinin hedefinde ise, 16 yıldır Hamburg'u birlikte yöneten Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller (Die Grünen) koalisyon hükümeti var.

Sessizce aramızdan ayrıldılar

Hamburger Morgenpost gazetesinde yayınlanan bir haber, Hamburg'un sokaklarındaki insanlık dramını gözler önüne serdi.

Bugüne kadar 13 evsiz hayatını kaybederken, yaşanan trajediye rağmen binlerce evsiz sokaklarda yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. İşte hayatını kaybeden 13 evsizin yürek burkan hikayesi;

Jerzy kaptan olmak istiyordu

Jerzy (48), Stintfang'dan (St. Pauli) Elbe'yi seyretmeyi severdi. Aslen Polonya'lı olan Jerzy çocukken Kaptan olmak istiyordu ancak Hamburg'da hayallerini gerçekleştiremedi ve diğer evsizlerin yanına sığındı ancak yeniyıl arifesinde öldü. Otopsi raporlarına ise ölüm sebebi boğulma olarak girdi.

Josef sığınmayı reddetmişti

Josef, Helgoländer Allee'de, Landungsbrücken tren istasyonunun yakınındaki köprünün altında iki evsiz arkadaşıyla birlikte yaşıyordu. 50-60 yaşlarında olduğu tahmin edilen ancak gerçek yaşı bilinmeyen Josef, Hamburg'daki diğer birçok evsizin de yaptığı gibi acil bir sığınma yurduna yerleştirilmeyi reddetti. Şiddetten, hırsızlıktan ve koronavirüsten korkuyordu ancak 12 Şubat gecesi soğuğa yenik düştü.

Emil otoparkta hayatını kaybetti

Emil, şehir merkezinden ve merkezi gezinti yollarından çok uzakta, Barmbek - Nord sokaklarında dolaşarak her gün soğuktan sığınacak yeni biryer arıyordu. 57 yaşındaki Emil, 16 Ocak gecesi Fuhlsbüttler Strasse'deki bir otoparkın merdiven boşluğunda uzandı, gözlerini yumdu ancak bir daha uyanamadı.

Fiete sadece 36 yaşındaydı

Çevresinde 'Grinsi' adıyla bilinen 36 yaşındaki Fiete, her zaman çok ince giysiler giyerdi. O gün Fiete Wilhelmsburg'daki Weimarer Strasse'de yerleşim bölgesindeki çalılıklarda, ev girişlerinde ve gölgeliklerin altında sığınacak yer aradı ancak 12 Ocak'ta ölü bulundu. Fiete'nin ölüm nedeni araştırılmaya devam ediliyor ancak en büyük ihtimal, tıpkı diğer evsizler gibi soğuğa yenik düşmesi.

Karsten son kez gülümsedi

Karsten (64) son gecesinde yine plastik bir çarşafın altında sıcaklık aradı ancak o çarşaf, onu o gece soğuktan korumadı. Karsten'in cesedini Aralık ayının başında Lohbrügge Habermannstrasse'de inşaat işçileri onu buldu. Vücudu donmuştu. Son nefesini verdiği apartmanda oturan bir kadın Karsten'i şu sözlerle anlattı; “Mahalleyi kısa bir süre dolaştı. Onunla konuştuğumuzda gülümsedi ama yardım isteğimizi reddetti."

Arkadaşları Jacob'u çok özlüyor

Jacob, Mönckebergstrasse'de üç evsizle birlikte yaşıyordu. 55 yaşındaki Jacob son zamanlarda çok uyuyor ve genellikle randevularına bu yüzden geç kalıyordu. "Okulda da böyleymiş, bize anlatırdı.”diyor arkadaşlarından Manfred. Jacob, 4 Kasım 2020 gecesi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Arkadaşları ise Jacob'u çok özlüyor, onu unutamıyor.

Thomas aşırı dozdan öldü

Thomas, Schanzenpark Mövenpick Hotel'in arkasındaki bir tuvaletin yanında, ince bir uyku matının üzerinde toplanmış yatıyordu. Yılbaşı günü ölüsü bulundu. Thomas, "Hinz & Kunzt'da" satıcıydı, daha sonra çeşitli ilaçlara bağımlı hale geldi ama sadece evsiz kaldığında bağımlı oldu. Uyuşturucuyla, acısını dindirmek istedi ancak aşırı dozdan öldü. Thomas çevresinde borcuna sadık biri olarak tanınırdı.

Paul 11 ​​Ocak'ta intihar etti

Paul, Nordkanalstrasse'deki bir binanın gölgesinde ölü olarak bulundu. Zaman zaman çalıştığı, para kazandığı biliniyordu ancak problemleri onu hayattan soğuttu ve 11 Ocak'ta intihar ederek yaşamına son verdi.

Josef bir fotoğrafçıydı

Josef (53), Rahlstedt Merkezinde "Hinz & Kunzt" adlı evsizlere destek amacıyla bir grup gönüllü gazetecinin çıkardığı dergi sattı, asla müdahaleci olmadı, çevresinde çok sabırlı ve düşünceli biri olarak kabul edildi. Hatta bir “Hintz & Kunzt” yarışmasında birinci bile olmuştu. Onu birinciliğe taşıyan Alster'de kanatlarını çırpan bir karabatak fotoğrafıydı. 23 Ocak'ta itfaiyeciler cesedini Friesenstrasse'deki acil durum barınağından çok da uzak olmayan Rothenburgsort Billhorn Kanalı'ndan çıkardı. Ölüm nedeni ise kayıtlara boğulma olarak geçti.

Jonathan ölüme atladı

Henüz 30 yaşındaydı Jonathan, 23 Aralık'ta Noel'den kısa bir süre önce canına kıydı. Hayatın zorluklarına daha fazla dayanamayan Jonathan, Rübenkamp'taki Hebebrandbrücke'den atlayarak intihar etti.

Leslaw kalp krizinden öldü

Reeperbahn'da yaşayan evsizlerden biriydi Leslaw, sık sık Haspa'nın yanındaki bir kapı eşiğinde yatıyordu ve destek aldığı için çok mutluydu. Acil durum sığınağına gitmek istemiyordu çünkü hem diğer insanlardan, hem de Corona'dan korkuyordu. Leben im Abseits Derneği, ölümüne kadar onu yiyecek, maske ve dezenfektanlarla destekledi ancak Leslaw, 8 Ocak'ta muhtemelen soğuktan kaynaklanan kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.

Alkol Robert'ı bu sefer ısıtmadı

Alabileceği tek içecek olan ucuz alkol, Robert'ı bu sefer sıcak tutamadı. O son aldığı içki onu hayattan kopardı. 45 yaşındaki Robert'in cesedi 4 Ocak'ta, Altona Virchowstrasse'deki bir apartmanın çatısı altında bulundu. Adli tıp otopsi raporuna göre Robert'in ölüm nedeni alkol zehirlenmesiydi.

Stanislaw'ın çadırı tutuştu

Stanislaw (65), Altona ana mezarlıkta bir çadırda yaşıyordu, orada kendince huzuru vardı. Kimseden bir yardım istememiş, artık yardım istemekten vazgeçmişti. O gün kimseyle konuşmadı, 2 Ocak gecesi gazlı ocakta bulabildiği yemeklerini ısıttı, ancak saniyeler içinde çadırın içinde yangın çıktı ve alevler kısa sürede tüm çadırı sardı. Stanislaw kendini çadırdan güçlükle dışarı atabilmişti ancak ağır yaralandı, kısa bir süre sonra da kaldırıldığı hastanede ağır yanıklardan dolayı öldü.