ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Basın Enstitüsü, Barış Terkoğlu'nun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Resmi Twitter hesabından açıklamada bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü, “Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Libya’da öldürüldüğü belirtilen MİT mensubunun kimliğini açığa vurduğu iddiasıyla sabahın erken saatlerinde gözaltına alındı. Uluslararası Basın Enstitüsü olarak Barış Terkoğlu’nun gecikme olmaksızın serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ: TÜRKİYE BU DURUMUNU AŞMAK ZORUNDA

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da gözaltının ardından tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi. Amor paylaşımında, “Türkiye’deki yine önemli sosyal rollerini yerine getiren gazetecilerin yargılanması konusunda endişeliyiz. Daha önce de yayımlanmış bilgileri tekrar yayımlamak Türkiye’de ne Barış Terkoğlu’nun ne de herhangi bir gazetecinin yargılanması için bir sebep olabilir. Türkiye bu gerginliği ve kutuplaşmış akıl durumunu aşmak zorunda” ifadelerini kullandı.

ÇGD: ÖNEMLİ BİR SES SUSTURULMAK İSTENMEKTEDİR

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de gözaltı kararının ardından bir açıklama yaptı.

ÇGD, “Araştırmacı gazetecilik alanında başarılı çalışmalara imza atan Barış Terkoğlu'nun, kumpas davaları dönemindeki yöntemlerle sabah saatlerinde evinden gözaltına alınmasıyla halkın doğruları öğrendiği önemli bir ses susturulmak istenmektedir. Terkoğlu'na, mesleki değerlerimizi savunduğu için baskı kurulduğunu, kendisinin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor; dün açıkladığımız 2019 Yılın Başarılı Gazetecileri arasında 'Metastaz' adlı kitabıyla ödüle değer görüldüğü inceleme- araştırma dalındaki ödül gerekçemizi buradan bir kez daha kendisine selam yollayarak paylaşıyoruz” denildi.

BASIN KONSEYİ: DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Basın Konseyi yaptığı açıklamada, Terkoğlu'nun gözaltına alınmasını kınayarak derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gazetecilerin haberlerinden ötürü gözaltına alınmasını “halkın haber alma hakkına saldırı” olarak değerlendiren konsey, "özgür yayın yapan medyaya gözdağı verilmek istendiğini” kaydetti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin Libya'da hayatını kaybeden istihbarat görevlisinin kimliğini bir siyasi parti yetkilisinden öğrendiğine, bu nedenle Terkoğlu'na "kimlik açıklama” suçlamasının yöneltilemeyeceğine dikkat çeken Önderoğlu, "Barış Terkoğlu'nun serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.