Mermer ocaklarının Doğancı Barajı’nda yarattığı zararla ilgili olarak CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesine Bakan Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldi. Bakan Erdoğlu yazılı yanıtında, Doğancı Barajı’nı besleyen Kapıkaya Dere yatağına malzeme akışı nedeniyle çok sayıda şikayet geldiğini ve bakanlığının konuya müdahil olduğunu bildirdi. Son olarak 26 Nisan 2012 tarihinde yerinde yapılan incelemede Doğancı Barajı rezervuarına rüsubat (tortulanma, dibe çökmeler) akışının halen devam ettiği, akışın durdurulması akan malzemenin tutulması için geliştirilen ıslah projesinin uygulanmadığının tespit edildiğini kaydeden Bakan Eroğlu, "Bursa iline içme suyu temin eden ve şu an için alternatifi olmayan Doğancı Barajı’nı tehdit eden faaliyet hakkında alakalı kurumlar tarafından idari ve cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir" dedi.

Bakan Eroğlu, ayrıca Bursa’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 95’ini sağlayan Doğancı Barajı’nın taşınan resubat nedeniyle barajda meydana gelebilecek beklemeyen arızalarda, şehrin susuz kalmaması için Nilüfer Barajının Doğancı Barajı’ndan bağımsız olarak şehrin su ihtiyacını karşılayabilir hale getirilmesi, teknik ve sosyal sorun yaşanmaması açından büyük önem arz ettiğini, bunu sağlamak amacıyla Doğancı Barajı ikinci alma yapısı ve by-pass tünel ve cebri boru işinın yıllık yatırım programına alındığını ve ocak ayında ihalesinin yapılarak işe başlandığını ekledi.

"BAKAN ERDOĞLU’NUN YANITI TAM BİR SKANDAL"

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bakanlıktan gelen yanıtın, yaptıkları tespitin her yönüyle doğru olduğunun resmen itirafı olduğunu öne sürdü. Tayan, Bakan Eroğlu’nun Doğancı Barajı’nın mermer ocağı atıklarıyla dolduğunu ve kirlendiğini kabul ettiğini söyledi. Bir içme suyu barajına zarar veren faaliyetin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı ilgilendirmedinin anlaşıldığı yanıtın oldukça düşündürücü ve üzüntü verici olduğunu iddia eden CHP'li Turhan Tayan, şöyle konuştu:

"Bu bir skandaldır. Orman ve Su İşleri Bakanı, ‘Doğancı Barajı’nı tehdit eden bu faaliyet hakkında alakalı kurumlar tarafından idari ve cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir’ diyerek kendisini sıyırmakta, olaya seyirci kalmakta ve en ufak ciddi bir yaptırımı devreye sokmamaktadır. Trilyonlar harcanarak yapılan Doğancı Barajı’nı karşı karşıya olduğu bu tehdidi kim ortadan kaldıracaktır? Halk olarak derdimizi kime anlatacağız? Bu, mermer ocağını koruyan ve kollayan birileri mi var? sorularını gündeme getirmektedir. Kent dinamikleri bu ciddi sorun karşısındaki kayıtsızlığı mutlaka değerlendirmelidir."



NG(FK/İD)