Bolu merkeze bağlı 53 haneli Ömerler Köyü'ne 10 yıl önce bir GSM operatörü tarafından baz istasyonu kuruldu. Aradan geçen 10 yılda köyde yaşayan 39 kişi meme, prostat ve bağırsak kanserine yakalandı. 23 kişi yaşamını kaybederken, 16 kişide tedavi olmaya başladı. Köyde yaşayan Safure Gökdemir, kanser hastası sayısının artması üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan yardım istedi.

Sağlık Bakanlığı Kanser Araştırma Komisyonu ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli personel bugün köye gelerek incelemelerde bulundu. Köy girişinde bulunan sağlık ocağı önünde toplanan vatandaşlarla konuşan yetkililer bilgi verdi. Köy Muhtarı Mevlüt Gökdemir ise baz istasyonunun köyden kaldırılması için imza topladı. Kanser Araştırma Komisyonu'nda görevli doktor ve sağlık personeli daha sonra ev ev gezerek hazırladıkları anket formlarını vatandaşlara dağıttı. Yapılan anket sonucunun Sağlık Bakanlığı'nda değerlendirildikten sonra açıklanacağı belirtildi.

Baz istasyonunun köye kurulmasından sonra kansere yakalanan kişi sayısının arttığını söyleyen Safure Gökdemir, "Baz istasyonu kurulduğunda 10 yıl süre verilmişti. Bu süre içerisinde kansere yakalanan 39 kişinin 23'ü öldü. Ben de bu durumun artmasından endişeleniyorum. Sağlık Bakanlığı'ndan yardım istedim. Bu durum su, toprak ve besin maddelerinden de olabilir, bunların hepsi araştırılacak. Ancak burada yaşayan herkes doğal besleniyor. Bu ihtimal çok az. Bu yüzden de baz istasyonunun köyde yaşayanlar üzerinde kanser riski taşıdığına inanıyoruz" dedi.



KY(MÇ/AAA)