KCK/TM soruşturması kapsamında 14 Nisan 2009'da başlayan operasyonla gözaltına alınıp haklarında dava açılan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 55 kişinin yargılanmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmada iddia makamı davayla ilgili 76 sayfalık mütalaasını açıkladı. İki bölümden oluşan mütalaada örgütün yapılanması, amaçları ve sanıklar hakkında isnad edilen suçlamalar ayrıntılı olarak yer aldı.

KCK SÖZLEŞMESİ ÖRGÜTÜN ANAYASASIDIR

Savcı KCK'nın yapılanmasına yer verdiği mütalaada, KCK sözleşmesinin PKK Kongra-Gel terör örgütünün amaçlarının gerçekleştirilmesi hususunda sözde örgütün anayasası gibi değerlendirildiğini belirtti. Mütaalada, KCK adına televizyonlarda yapılan açıklamalara da değinen Savcı, Abdullah Öcalan'ın avukatları ile yaptığı görüşmelerde KCK sisteminden sık sık söz ettiğini belirtti. Mütalaada KCK/TM sözleşmesini geniş olarak ele alan Savcı, sözleşmede kırsalda örgüt adına silahlı faaliyet gösteren ve HPG diye bilinen örgüt mensuplarına meşru bir zemin hazırlanmaya çalışıldığını, bu yapının kurucusu ve önderinin yasadışı PKK terör örgütünün hükümlü elebaşı Abdullah Öcalan olduğundan bahsedildiğini belirtti. KCK/TM mensuplarının yasadışı PKK terör örgütünden bahsederken 'örgüt' veya 'hareket' şeklinde isimler kullandıkları, örgütün hükümlü elebaşı Abdullah Öcala'dan bahsederken ise 'önderlik' ifadesini kullandıkları belirtilen mütalaada, örgütle ilgili yapılan ortam dinlemelerine de yer verildi. KCK/TM mensuplarının DTP içerisinde belirli görevlere getirilmek suretiyle örgütsel faaliyetlerine legal bir görüntü sağlamaya çalıştıklarının belirtildiği mütalaada, "Bu amaçla DTP’nin yerel yönetimler komisyonu diye bilinen organı olarak çalışır gibi gözükerek faaliyetlerini sürdürdükleri anlaşılmıştır" denildi.

'KCK BELEDİYELER ÜZERİNDE TAM ETKİ SAHİBİ'

Mütalaada, şüphelilerin yapmış olduğu toplantılar ile DTP’ye ait belediyeler üzerinde tam bir etkiye sahip oldukları belirtilirken, işçilerin alımı, işçi ücretleri, işten çıkarma, ihale, ihalenin verileceği kişi ve şirketler gibi hususlarda direk talimatlandırmada bulunduklarının anlaşıldığı belirtildi. KCK/TM mensuplarının yasadışı PKK terör örgütünün faaliyetlerini gerçekleştirmek için sürekli bir çalışma içerisinde oldukları belirtilen mütalaada, "KCK/TM mensuplarının aldıkları kararları raporlar şeklinde internet ortamında KCK yürütmesine ulaştırarak, gelen talimatlara göre örgütsel faaliyetlerini devam ettirdikleri anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMLERİ YERİNE KİTLESEL ŞİDDET EYLEMLERİ'

Mütalaa'da KCK/TM’nin planladığı, bizzat yönettiği ve yaptırdığı toplumsal eylemlere de yer verildi. Yapılan dinlemelerde örgüt mensuplarının bir çok eylemi planladığı belirtilen mütalaada, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelişi ile ilgili toplumsal eylemlerin organize edildiği belirtildi. Mütalaasında sivil itaatsizlik eylemlerine de değinen Savcı şu görüşlere yer verdi:

"PKK bir terör örgütü olduğundan dolayı, sivil itaatsizliğin en önemli unsurlarından olan şiddet kullanmama ile birlikte üçüncü şahısların hak ve özgürlüklerini çiğnememe prensibini ihlal ettiği anlaşılmıştır. Bundan dolayı örgütün 'sivil itaatsizlik' olarak ifade ettiği eylemler tanımlanırken, 'kitlesel şiddet eylemleri' kavramının kullanılmasının uygun olacağı düşünülmektedir."

'PİRAMİT TARZI HÜCRE TİPİ KOMİTELER'

Şırnak bölgesinde bu şekilde çok sayıda eylem yapıldığını belirten Cumhuriyet Savcısı, yapılan tüm eylemlerinin terör örgütünün sürece göre değişen talimatları ile gerçekleştirildiği, örgüt elebaşı tarafından cezaevinden avukatları aracılığı ile vermiş olduğu talimat niteliğindeki önerilerinin, müzahir kitle tarafından birer eylem talimatı telakki edilerek gecikmeksizin yerine getirildiğini kaydetti. Mütaalada, eylemlerle özellikle bölücübaşının serbest bırakılmasının hedeflendiği, yapılan tüm eylemlerde bayrak açan, slogan atan, güvenlik güçlerine taşlı ve molotoflu saldırıda bulunan şahısların 15- 25 yaş aralığındaki gençler olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Örgüt bünyesindeki Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi üyelerince, PKK terör örgütünün faaliyetlerinin aktif olarak sürdürdüğü belirtilen mütaalada, "Bu kapsamda faaliyet gösterdikleri illerde piramit tarzı hücre tipi komiteler oluşturarak örgütsel eğitimler tertipledikleri ve katıldıkları, kırsal alanda silahlı faaliyet göstermek üzere eleman temin ederek aktardıkları anlaşılmıştır" denildi.

15'ER YILA KADAR HAPİS İSTEDİ

Mütalaasında firari 5 sanık için yakalama kararının devamını isteyen Savcı, sanık Ayhan Deniz hakkında Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden alınan rapora göre cezai ehliyetinin bulunmadığından ceza verilmemesini istedi. Sanıklardan Mehmet Nezir Ayhan, Mehmet Selim Basan ve Mehmet Emin Ülger'in atılı suçları işlediği sabit olmadığından beraatini isteyen savcı, aralarında milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da olduğu 46 sanık hakkında PKK terör örgütü üyeliğinden 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı ayrıca tutuklu sanıklardan Abdulaziz Bulut, Abdurrahman Çakır, Mehmet Dalmış, Metin Çetin ve Sabahattin Kartal'ın tutuklulukta geçirmiş olduğu süre nazara alınarak tahliye edilmelerini istedi.

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi.



FB(GG/COŞ)