İstiklal Caddesi'ndeki Emek Sineması ve İnci Pastanesi’yle simgeleşen 4 katlı Cercle d'Orient (Serkildoryan) kompleksinde restorasyon projesi kapsamında tahliye kararının alınması üzerine saat 09.30’da ekipler tahliye işlemlerine başladı. Kendilerine herhangi bir tebligatın ulaşmadığını savunan İnci Pastanesi işletmecileri ve tahliye kararı alınan diğer esnafla yetkililer arasında arbede çıktı. Yaşanan gerginlik üzerine olay yerine çevik kuvvet polisleri sevk edildi. Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu üyesi Deniz Özgür isimli bir aktivist de İnci Pastanesi’ne girmek isteyince polis ekiplerince yaka paça gözaltına alındı.

1960 yılında 12 yaşındayken çırak olarak işe başlayan İnci Pastanesi’nin işletmecisi Musa Ateş, “Size hoş geldin demek içimden gelmiyor. Sağır sultan duydu ancak bizi yönetenler sesimizi duymadı. Bizim amacımız, bu tarihi bina ve içinde bulunan mekanların aslına uygun yapılmasıydı. Biz onlardan başka bir şey istemedik. Birileri bir kültürü var etmek istiyorsa bu kültürün hakkı birey hakkıdır. Ben bugüne kadar size hizmet etmekten gurur duyuyorum. Ama ne yazık ki benim gurur duymam yetmiyor. Ben herkesten özür diliyorum. Mağdur olan halktır. İnci Pastanesi inci yapan halktır. Halkı hiçe mi saydınız? Utansınlar, arlansınlar. Eğer şerefi varsa otursunlar akşam duysunlar. Eğer duyarlarsa mutlaka ızdırap çekecekler. Çünkü bu tarihi mirası bana emanet olarak bırakmışlardır. 1944’den beri İnci Pastanesi aynı yerde devam ediyor. 1960 yılında 12 yaşında buraya geldim. İçeride 24 personel çalışıyordu” dedi. "İnci Pastanesi başka bir yerde devam edecek mi?" sorusuna Musa Ateş, “Şu anda konu o değil” diye cevap verdi.

Daha sonra pastane önüne gelen Mimar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı da şunları söyledi:

“Gün geçmiyor ki İstanbul’un tarihi ve kültürel değerleri hukuka uygun olduğu tartışılır bir takım hukuksal kararlarla yok edilmekte. Bugün burada gerçekten üç nesil bize hizmet veren ve Beyoğlu’nun olmazsa olmaz simgelerinden İnci Pastanesi’ne reva görülen bir tahliye manzarası izliyoruz. İnci Pastanesi Türkiye çapına yayılmış hepimizin ecdadının anılarında çok önemli yer eden bir kültürel değerimiz. Dünyada bu değerler gözlerinin bebeği gibi korunurken, bizde maalesef emek Sineması gibi bir takım rant mekanizmalarına alet olmak üzere yeni bir kararla yok edilmek üzere. Üstelik burada hukuk gerçekten evrensel kuralları ile işletilmeden. Mimarlar Odası olarak Emek Sineması’na bağlı Serkidoryan kompleksine açtığımız davada üç bilirkişi bu projenin aleyhine karar vermişken mahkeme bir bilirkişinin raporuna rağbet ederek bu kararı almıştı ve bu karar tarafımızdan yüksek yargıya götürülmüştür ve henüz bu dava sürmektedir. Fakat bu dava sürerken alelacele yangından mal kaçırır gibi hiçbir uyarı ve önlem yapılmadan 70 yıllık tarihi mirasımız ve kültürel simgemiz İnci Pastanesi bugün gözlerimizin önünde adeta yağmalanır gibi taşınmıştır. İnsanlık dışı bu uygulama pastane sahiplerine bir üç gün dahi kendilerini toparlama için müsaade edilmemiştir.” 

Tahliyeyi duyarak pastaneye gelen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise

öğrenciliği sırasında İnci Pastanesi’ne çok geldiğini ifade ederek, “Adalet ve Kalkınma Partisi yerel yönetim anlayışı ile belediyecilik anlayışı ile bütün tarihimizi, kültürel varlıklarımızı yok ediyor. Bugün de İnci Pastanesi’ni yok etmeye çalışıyorlar. Karşı çıkmaya çalışacağız. Dayanışma içersinde olmaya çalışacağız. Bu yargı kararları da doğru kararlar değil maalesef. Süreci başından beri biliyoruz. Meclis grubumuz Beyoğlu Belediyesi’nde bu karara karşı çıktı. Ama maalesef çoğunluğumuz yetmedi. Bir tebligat bile yapılmış değil. Bugün güçleriyle dayanmışlar. Boşaltmaya çalışıyorlar. Biz bütün kültürel varlıklarımızı korumaya devam edeceğiz” dedi.

Bu arada pastanenin boşaltılan eşyalarının işletmeye ait bir depoya taşındığı öğrenildi.

(BB)