Gölcük İlçesi'nin Yazlık bölgesinde, yaklaşık 10 dönümlük bir alan içersinde 3 dönümü kapsayan kurtarma kazıları sırasında bulanan 40 santim genişliğinde, 80 santim yüksekliğindeki kaidenin, 2'nci Yüzyıl Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlendi. Ön yüzünde tanrıça Kibele, yanlarında ise tanrılar Herakles ve Hermes'in kabaratmaları bulunan mermer kaide, arkeologları heyecanlandırdı. Arkeoglar, bulunnan nadide paçanın, bu alanın, dönemin zengin tüccarlarının, üst düzey bürokratlarların buluşup siyasi görüşmelerini yaptıkları yer olduğu ihtimalini güçlendirdiğini söyledi.

Kocaeli Etnoğrafya Müzesi Müdürü İlksen Özbay, bu kaidenin Türkiye'de eşi ve benzeri olmadığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Burada bir hamam kompleksi var. Günümüze gelen birkaç bölüme rastladık.

Havuz bölümünü bulduk. Burada bir kaide parçası gördük. Bu kaidenin üzerinde heykel olduğunu veya istiridye biçiminde su çanağı olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar sadece kaideyi bulduk. Üzerinde Kibele, Hermes ve Herakles giysisi ve asasıyla birlikte çocuk kabartmalarına rastladık. Şu anda müzeye götüreceğiz. Hamam restorasyonu bittiğinde havuzda sergileyeceğiz" diye konuştu. 

TARİH GÜN IŞIGINA ÇIKIYOR

Tarihi ılıca ile tarihi eserlerin gün ışıgına çıktığını söyleyen Gölcük Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Ellibeş, "Burada yalnızca ılıca yapmıyoruz, aynı zamanda tarihi gün ışığına çıkarıyoruz. Bu Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir proje. Hem ılıca hem de tarih yan yana olacak. Bundan dolayı çok mutluyum" dedi.



EA(MB/SS)