Harita mühendisi Hasan Hüseyin Ünsal, 2011 yılının Şubat ayında, bir türlü geçmek bilmeyen öksürme şikayeti nedeniyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giderek muayene oldu. Yapılan tetkiklerde Ünsal'a IPF (akciğerlerin ilerleyici olarak yara dokusuna dönüşmesi) teşhisi konuldu. Ardından hastalığın ilerlemesini durdurmak için kortizon tedavisine başlandı.

Tedavi devam ederken gribal enfeksiyona yakalanan Ünsal'ın hastalığı daha da ilerledi. Oksijen tüpüne bağımlı hale gelen Ünsal, yürüme, el ve ayak hareketleri gibi temel faaliyetlerini yerine getiremez duruma geldi. Uygulanan ilaç tedavisine cevap vermeyen Ünsal'a iyileşmediği için doktorlar tarafından mayıs ayında akciğer nakli olması gerektiği bildirdi.

VİYANA İLE TEMASA GEÇİLDİ

Türkiye'de tedavi imkanı bulamayan Hasan Hüseyin Ünsal'a çift taraflı akciğer nakli yapılması için Viyana'daki AKH Hastanesi ile irtibata geçildi. Ancak, 2011 yılının Temmuz ayına kadar süren yazışmalarda, Türkiye'den hasta kabul edilmediği yanıtı alındı.

SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ

Akciğer nakli için tüm ümitlerini yitiren Ünsal'a sevindirici haber ekim ayında Viyana'dan geldi. Viyana AKH Hastanesi'nden Dr. Walter Klepetko, 13 Aralık 2011 tarihinde hastayı görmek istediklerine dair davet mektubunu gönderdi. Oksijen tüpüne bağlı olarak hayatını sürdüren Ünsal ve yakınları, uçakla gittikleri Viyana'da Dr. Walter Klepetko ile yaptıkları görüşmenin sonunda, 2012 yılı itibariyle Türkiye'den hasta kabul edilmeyeceği ve bunun Avrupa'da bulunan Eurotransplant'ın kararı olduğunu bu yüzden de bir hafta içerisinde istenilen 40 bin Euro kaporanın ve tüm tetkiklerin yapılarak Viyana'ya gönderilmesi durumunda Ünsal'ı 2011 yılı nakil listesine alacakları bilgisine ulaştı.

LİSTEYE ALINDI BEKLEMEYE BAŞLADI

Türkiye'ye dönünce hemen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yatırılan Hasan Hüseyin Ünsal'ın tüm tetkikleri yapıldı ve SGK tarafından da bir hafta içerisinde istenilen 40 bin Euro'yu Viyana AKH Hastanesi'ne yatırıldı. Ünsal, 26 Aralık 2011 tarihi itibariyle akciğer nakli için listeye alındı.

DIŞİŞLERİ DEVREYE GİRDİ

2012 yılının Şubat ayında Viyana'ya giden evli kardeşi mimar Emine Ünsal Maybek'e yine beklemesi söylendi. Kardeşinin uygun organı Viyana'daki hastanede bekleyebilmesi için Dışişleri Bakanlığı'yla temasa geçen Maybek, Bakan Davutoğlu'nun danışmanı İsmail Küçükbayrak ile görüştü. Viyana'daki Türk Büyükelçiliği'nin devreye girmesi ile 3 Mayıs 2012 tarihinde Viyana AKH Hastanesi'ne kabul edildi.

SADECE 6 SAAT BEKLEDİ

Ambulans uçak ile Viyana'ya giden ve AKH Hastanesi'ne yatırılan Hasan Hüseyin Ünsal uygun akciğerin bulunması için beklemeye başladı. Bekleme süresi ile ilgili belirsizlik devam ederken Ünsal'a hastaneye yattıktan 6 saat sonra uygun akciğer bulundu. Yaklaşık 9 saat süren ameliyatın ardından çift taraflı akciğer nakli yapıldı. Bir hafta yoğun bakım ünitesinde tedavi altında tutulduktan sonra servise alınan Ünsal'ın Viyana AKH Hastanesi'ndeki tedavisi devam ediyor.

YENİDEN ARAMIZA DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

Başarılı bir operasyonun ardından yeniden hayata tutunan Hasan Hüseyin Ünsal'ın kardeşi Emine Ünsal Maybek, ağabeyinin vücudun organa uygumu, fizik tedavi ve diğer birçok test için bir süre daha serviste kalacağını söyledi. Daha sonra ağabeyinin yaklaşık 2 ay fizik tedavi göreceğini ifade eden Maybek, Temmuz ayında ise Türkiye'ye döneceğini belirtti.

BEŞİKTAŞLI FUTBOLCULARDAN MORAL

Bu hastalıkta moralin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Maybek, "Ağabeyimin yanından bir gün olsun ayrılmadık. Sürekli destek olduk. Hatta ağabeyim koyu bir Beşiktaş taraftarı olduğu için Beşiktaş Spor Kulübü ile irtibata geçtim ve takımdaki bazı futbolcuların 'Geçmiş olsun' mesajlarını videoya kaydedip ağabeyime izlettim. İnşallah ağabeyim iyileşerek yeniden bizim aramıza dönecek" diye konuştu.



MKY(İA/SS)