CHP eski İl Başkanı Nevzat Özpeker, kültür varlığı olarak 2010 yılında tescil edilen Havuzbaşı semtindeki Halk Eğitim binasının yıkım kararının durdurulması için 10 Mayıs günü Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Özpeker şöyle dedi:

"Kültür varlığı olarak tescilinin yapıldığı tarihin üzerinden iki yıl dahi geçmeden, Büyükşehir Belediyesi'nin talebi üzerine adeta tescil kararını ve gerekcesini yok sayarak 26 Nisan 2012 tarih ve 234 nolu kararı ile binanın kültür varlığına ilişkin tescil kararının kaldırılmış olması açıkca hukuka aykrıdır. Erzurum'da modern kentleşmeyi başlatmak üzere inşaa edilen, Cumhuriyet dönemi yapıtlarından oluşan Halk Eğitim Merkezi havuz, Atatürk Anıtı, 9'uncu kolorduya ait iki bina ile bir bütünlük arzetmektedir. Cumhuriyet döneminin ilk yapıtı olan birkaç eserden biri olan ve bu dönemin tarihi hafızasını taşıyan binanın yıkılması, aynı zamanda bu hafızanın ve kültürün de yok edilmesine yol açalıcaktır. Kent merkezinde koruması olmayan binaya dokunulmuyor. Ama koruması olan bina apar topar yıkılıyor. Binanın neden yıkıldığını bilmiyoruz."

EMEKLİ EĞİTİMCİDEN DE TEPKİ

Halk Eğitim binasının yıkıldığını gören emekli ilköğretim müfettişi Diyadin Saylan da uygulamaya tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Erzurum'da çok sayıda estetiğe aykırı bina varken, buram buram tarih kokan bir binanın yıkılması çok acı. Cumhuriyetin ilk döneminde kurulmuş olan binalardan birisi. Bu binayı nasıl yıkarlar. Bu kararın derhal durdurulması gerekiyor. Bu bina üç nesildir Erzurum kültürüne, eğitimine ve birçok girişimine hizmet veriyor. Bunun yıkılması Erzurum hatıralarının üzerine kabus gibi çöker."

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu ise, yıkılan Halk Eğitim binası bölgesine yapılacak Kent Meydanı'nın, ülkenin örnek çalışmalarından biri olacağını savundu.

KB(KS/COŞ)