Kış turizminin gözde mekanlarından Palandöken'e sahip Erzurum kent merkezinde kar ve soğuğun ardından yürümek zorlaşırken,  cadde ve sokaklarda birçok kişi düşe kalka ilerlemeye çalışıyor. Kar yağışının ardından gündüzleri eriyen ve geceleri donduğu için buz pistine dönen yollarda hem otomobil sürmek hem de yürümenin bazı püf noktaları var. Uzmanlar, bu mevsimde özellikle yaşlı ve hamilelerin fazla dışarı çıkmamasını tavsiye ediyor. 

Ortopedi uzmanları, buz tutan yolda düşmeden yürümek için küçük ve dengeli adımlar atmanın çok önemli olduğunu söyledi. Ellerin kesinlikle cepte olmaması gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, "Ayağınız kaydığı zaman eller dengeyi sağlar. Çocuğunuzu kucağınızda taşımayın, düşme riski bu durumda çok daha fazla artar. Ayakkabı seçimi de çok önemli. Tabanı kaygan olmayan, altı tırtıklı ve lastik ayakkabıları tercih etmelisiniz. Kösele veya topuklu ayakkabılar bu mevsim için en tehlikeli olanları. Ayrıca adımlar küçük atılmalı. Buzda kayarak düşenlerde görülen kalça kırıkları yaşlılar için büyük risk oluşturuyor. Ayrıca, el ve ayak bileği ile omuz kırık ve çıkıkları sıkça görülüyor" dedi.

Kışın Erzurum'da yaşamanın zor olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Sonay Demirel, yol ve kaldırımlara tuz dökülmediği için sorun yaşadıklarını söyledi. Demirel, "Kışın yeterince önlem alınmadığı için yayaları büyük tehlikeler bekliyor. Yürürken önce düşmemek için mücadele vereceksiniz. Ayrıca çatılardan buz düşme olasalığına karşı da dikkatli olacaksınız. Çatılardan buz düşmesi daha tehlikeli. Kütle halinde buz düştüğü için yaralanmaya hatta ölümlere bile neden oluyor" diye konuştu.



Tİ(KS/SS)