İzmir’in Dikili İlçesi’nin 10 tona kadar suyu vatandaşlara 1 TL’ye vermesi, öğrencileri ücretsiz taşıması gibi sosyal belediyecilik uygulamaları ile tanınan Belediye Başkanı Osman Özgüven’in 'ihaleye fesat karıştırmak' suçu nedeniyle aldığı 8 yıl 4 aylık cezasının Yargıtay tarafından onandığı yönündeki söylenti ve ardından çıkan haberler kafaların karışmasına neden oldu.

Söylentilere göre Yargıtay’dan çıkacak kararı öğrenen Özgüven, 10 gün izin alarak Ankara’ya gitti ve dün döner dönmez yeniden 15 gün izin aldı. İddialar, Dikili Belediye Meclisi’nde Özgüven’in başkanlığının düşmesi halinde kimin başkan olacağının konuşulmasına, CHP İzmir İl Örgütü’nün bir çözüm yolu bulmak için arayışa girmesine de neden oldu. Osman Özgüven’e ulaşamayanlar birbirlerini arayarak ne olduğunu öğrenmeye çalıştı.

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in avukatı Muhittin Üstündağ, önce açıklama yapmadı. Söylentilerin artması üzerine konuşma kararı alan avukat Üstündağ, Yargıtay 5. Dairesi’nin dosyayı inceledikten sonra savcının Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onanması yönünde mütalaa verdiğini dile getirerek, "Savcı yerel mahkeme kararının onanması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyetinin bir karar verdiğini biliyorum ancak henüz bize tebliğ edilmedi. Karar için önümüzdeki hafta başında toplantı yapacaklar. Karar olumlu da olabilir olumsuz da olabilir" dedi.

ÖZGÜVEN: TEBLİĞ EDİLEN BİRŞEY YOK

Öte yandan DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, henüz kesinleşen bir karar olmadığını dile getirdi. Özgüven, "Davanın Yargıtay’da görüşüleceğini biliyorum ancak ne bana ne de avukatıma ulaşan bir karar yok. En son olarak dosyanın halen incelemede olduğunu öğrendik. Kesinleşen bir karar olsa bu ilk önce avukatıma sonra da bana iletilir" diye konuştu.

YAZILI AÇIKLAMA

Başkan Osman Özgüven iddialara yazılı olarak da yanıt verdi. Açıklamasında ceza aldığı davalarda kamu zararı oluşmadığını, sadece usul hatası olduğunu belirten Özgüven, Yargıtay’ın temyiz davasının karara bağlandığına yönelik bir tebligatın kendisine ulaşmadığını kaydetti.

Hiçbir hukukçunun bugüne kadar dosyanın içeriğine ilişkin olumsuz bir değerlendirme yapmadığını ifade eden Özgüven, şöyle devam etti:

"Söz konusu davalardan biri iptal edilmiş ve daha sonra eksiklikleri giderilmiş bir ihalemize ilişkindi. Hukukçuların ortak kanısı dava için suç unsuru bile oluşmadığı yönündedir. İkinci dava belediyemiz ve belediyemize ait bir şirketimiz arasındaki araç devrine ilişkin ihaledir. Mahkeme kararlarında da belirtildiği gibi ortada herhangi bir yolsuzluk ve kamu zararına yol açan bir durum yoktur. Bu nedenle ceza onanırsa bunun politik bir infaz olacağı çok açıktır. Bu partimizin yönetimde olduğu diğer belediyelere yönelik yapılan saldırıların bir parçası, itibarsızlaştırmaya yönelik kirli bir saldırıdır. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir televizyon kanalında Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in 8 yıl 4 ay hüküm giydiğini, Yargıtay’ın dosyasını henüz ele almadığını neredeyse talimat verir gibi söylemesi bunu doğrulamaktadır. Suyun 10 tona kadar ücretsiz verildiği nedeniyle açılan davanın cezasız sonlanmasından rahatsız olanlar fırsat kollamaktadırlar."

İnsan olarak utanılacak bir şey yapmadığını vurgulayan Özgüven, "Bu ülkede temiz kalabilmenin ve bu doğrultuda mücadele etmenin bedelleri olduğunu herkes bilir. Ben de biliyorum. Cezaevlerini dolduran muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve öğrenciler bunun en açık kanıtıdır. Ülkemizde dokunanın yandığı, “iyinin, doğrunun yanında, emekçiden ve demokrasiden yana yer alındığında ağır bedeller ödettirildiği zamanlar yaşanıyor. Bunun bilincindeyiz. Her şeye rağmen iyinin ve doğrunun kirliliğe, zorbalığa haksızlıklara ve adaletsizliklere üstün geleceğine ilişkin umutlarımı sürdürdüğümü belirtmek isterim" dedi.

CHP CEPHESİ

CHP İl Başkanı Ali Engin ise iddiaların kendilerine ulaştığını ifade ederek, "Edindiğimiz bilgiler Yargıtay’ın cezayı onadığı şeklinde. Son itiraz Yargıtay Genel Kurulu’na yapılacak, yasal süreç tamamlanmadan nihai karar ile ilgili bir şey söyleyemeyiz. Söylentilere itibar edilmemeli. Karar kesinleşmeden başkanlık tartışmalarının gündeme gelmesi doğru bir şey değil. Sonucu kendi içimizde değerlendireceğiz" dedi.

NE OLACAK?

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında verilen 8 yıl 4 aylık cezanın onanması halinde Özgüven karar düzeltme için Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı’na başvurabilecek. Ancak karar düzeltmenin görüşülebilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığının düzeltmeyi kabul etmesi gerekiyor. Düzeltmenin kabul edilmesi halinde dava Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’na giderek yeniden incelemeye alınacak. Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı'nın düzeltmeyi kabul etmemesi halinde ise Özgüven’in Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı bulunuyor. Her iki durum da Özgüven hakkında verilen kararın infaz edilmesini engellemiyor. Bunun sonucu olarak da verilen cezanın 6 aydan fazla olması nedeniyle Özgüven’in Dikili Belediye Başkanlığı görevine son verilmesi gündeme geliyor.

Bergama Ağır Ceza Mahkemesi, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven hakkında eski ilçe garajının satışı ve Jeotermal şirketinden ikinci el araç alımı ihalelerine fesat karıştırdığı iddiasıyla açılan dava sonucunda 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Özgüven’in itirazı üzerine Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’a gönderildi.



TG(İÖ/SS)