CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, partisinin il başkanlığı kongresine katılmak üzere Sivas'a geldi. Belediye Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen kongrede konuşan Matkap, 4 Eylül 1919'da yapılan Sivas Kongresi'nden örnekler verdi. Cumhuriyet'in temellerinin Sivas Kongresi ile atıldığını hatırlatan Matkap, buna saygı duyması gereken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aksine tarihle kavga ve hesaplaşma içerisine girdiğini hatırlatarak, "Eğer Cumhuriyet'in şerefli tarihi olmasaydı fakir bir balıkçının oğlu olan Recep Tayyip Erdoğan bugün bir ırgat olarak, kul olarak bir yerde hayatını sürdürüyor olacaktı. Hanedanlık devam edecekti. Abdülhamitlerin, Abdülmecitlerin başka serisini yaşıyor olacaktık. O nedenle Sivas'ın kıymetini herkesin özel olarak bilmesi gerekiyor" dedi.

"ERDOĞAN ŞÜKRETMELİDİR"
Cumhuriyet tarihine herkesin sahip çıkmasının önemli olduğunu belirten Matkap sözlerini şöyle sürdürdü:
"Recep Tayyip Erdoğan her sabah uyandığında önce tanrısına, sonra Cumhuriyet'e, Mustafa Kemal'e ve arkadaşlarına şükretmelidir. Etmezse vefasızlık olur. İnançlı insan önce vefalı olmalıdır. Dolayısıyla Cumhuriyet'in değerini kimse düşüremez. O gün eğer temeller yanlış atılmış olsaydı bugün dünyanın 17'inci büyük ekonomisine sahip olmazdık, bugün uçak yapıyor olmazdık. Onun için bu tarihe herkesin sahip çıkması lazım. Erdoğan, Cumhuriyet tarihine saldırmakla kendi başarısızlıklarının mı üstünü örtmeye çalışıyor. Bana göre öyle. 10 yıldır Türkiye'yi yönetiyorlar. İktidara geldiklerinde Kürt sorunu vardı. 10 yılda bu sorunla ilgili en ufak bir mesafe dahi alınamadı. Bu sorun beyinde bir ur gibidir. Nasıl ki ur beyinde dururken insan sağlığı bozuluyorsa, Türkiye'nin de siyasi sağlığı bu nedenle bozuldu. 10 yıldır tek başına yönetiyorsun bu ülkeyi ve en ufak bir mesafe dahi alamadın. Biz bırakın 10 yılı, 3 yıl bu ülkeyi yönetelim 3 yılda demokrasi, özgülük ve insan hakları temelinde bu sorunu bitiririz." 
EKONOMİ VE EĞİTİM SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ
AK Parti iktidarında ekonomide gelinen noktayı eleştiren Matkap daha önce 100 dolarlık ithalatın 70 dolarlık kısmının ihracatla karşılandığını, bugün ise 10 dolarlık ithalatın, 50 dolarını ihracat ile karşılayabildiklerini belirterek, bunun ekonominin iflası anlamına geldiğini belirtti. Yeni eğitim sisteminin de tartışılmadan çıkarıldığını belirten Matkap sözlerini şöyle tamamladı:
"Dünyanın hiçbir yerinde böyle aşiret mantıklı bir yönetim tarzı olamaz. Türkiye'nin bu nedenle bir an önce hak ettiği bir yönetime kavuşması gerekiyor. Bu tamamen aşiret anlayışı ile yapılan bir yönetim. O nedenle bütün dikkatler artık CHP'nin üzerinde."
Matkap, konuşmasının ardından il kongresinde divan başkanlığı yaptı. 2 adayın yarıştığı kongrede listelerin sunulması esnasında delegeler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Listelerin çarşaf liste şeklinde sunulması kararının verilmesinin ardından, tepki gösteren bazı delegeler salon dışına çıktı. Bir süre dışarıda bekleyen delegeler tekrar içeri girerek kongreye katıldı.
 
HÖ(EA/AAA)