Bursa Adliyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Zekeriya Birkan, kanunlar hazırlanırken esnafından ekonomistine, sosyologundan psikologuna kadar birçok kesimin görüşlerine yer verilmesi gerektiğini söyledi. "Şüphesiz ki her yeni çalışma, her reform var olan sorunların çözümü için iyi niyetle atılmış adımlardır" diyen Birkan, şöyle devam etti:

"Açıklanan bu reform paketi kişilerin alacaklarını nasıl alamayacaklarını gösteriyor. Ancak alacakların nasıl alınacağı konusunda herhangi bir yol göstermiyor. Adalet Bakanlığı bu reform paketindeki bazı çalışmalarla ülkeyi ve ekonomiyi bir güven bunalımına, bir kaosa sürükleyecektir" dedi. Birkan, çek, senete ve güvene dayalı devam eden ticaretin bu reform paketi ile zedelenebileceğini ve hatta ticaretin durma noktasına gelebileceğini söyledi.

Zekeriya Birkan, "Hazırlanan bu paket bu şekliyle geçerse kısa vadede en fazla toplumun alt gelir grubu etkilenecek. Büyük şehirlerin varoşlarında ve Anadolu’nun her yerinde vatandaşlarımız çek ve senetle günlük yaşamlarını, alışverişlerini sürdürüyor; hasat zamanı ise borçlarını ödüyor. Alacağını tahsil konusunda güven sorunu yaşayan esnaf nakit dışında alışverişi durduracaktır" dedi.

YAPILAN REFORMLAR ADALETSİZLİK DOĞURABİLİR

"Yapılan bu yeniliklerin en temel nedeni olan adaleti hızlandırma isteği adaletsizliğin nedeni olabilir" diyen Zekeriya Birkan, şöyle konuştu:

"Bir kere tüm yargılamalar herkesin adalet duygusunu tatmin edecek şekilde cereyan etmeli. Hakimlerimizin performansını yıl içinde bakacakları dosya sayısına göre değerlendirmekten uzak durulmalı. Eğer bu yapılmazsa, yani davaların içeriğinden çok dava sayıları ile ilgilenilirse hukuksal olarak ciddi sorunların doğmasına neden olunur."

Çek cezaların kaldırıması konusunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Zekeriya Birkan, "Yıllara dayalı, ön kabul haline gelmiş uygulamalar değiştirilirken Adalet Bakanlığımız bunların yerine neyin ikame edeceğini, herkesin anlayacağı bir şekilde düzenlemeli ve kamuoyunu bilgilendirmeli" dedi.



SB(FK/SS)