Selçuklu Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen 'Kariyer Zirvesi' programı Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Programa katılmak üzere Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren ile Konya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kızı Zeyyan Habibe ve eşi Selma Yıldız ile birlikte önce Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Bakan Yıldız daha sonra Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne geçti.

Programı izlemek için gelen öğrenciler bilet yerine, kitap bağışlayıp salona girdi. Geniş güvenlik önleminin alındığı programda, salon girişindeki arama noktasında öğrencilerin kalem, anahtarlık, çakmak, tesbih, pil ve şemsiye gibi eşyaları içeri alınmadı ve arama noktasına bırakıldı.

Kariyerin eğitimin bittiği yerden başlayıp, insan hayatını şekillendirdiğini ifade eden Bakan Taner Yıldız, ''İyi bir kariyer yapmanın şartları var. En önemli şartı çalışmak ve bir şeye niyet edip ona azmetmektir" dedi. Hayatı şekillendiren ve belirleyenin maddiyat olmadığına dikkat çeken Yıldız, kariyer yaparken de insanın değer yargılarından ödün vermemesi gerektiğini kaydeddi.

''OKUMAKTAN UZAKLAŞTIKÇA TÜKECİ TOPLUM OLUYORUZ''

Lise ve üniversite yıllarında günlük 240 sayfa kitap okuduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, ''Şu anda aynı kabiliyetlere sahip olmadığımı söylemeliyim. Kitap okuyanın, bir üretken ve üretici merkezi olduğunu, kitap okumaktan uzaklaştıkça tüketici toplumun sıradan bir üyesi olduğunuzu bilmeniz lazım. Özellikle milletvekillerinin, kamulaştırılmış insanların gittikce okumakla alakalı fakir bir ortama düştüğünü bilmemiz gerekiyor. Kitap okuduğumuz kadar ancak üretebiliyoruz. Amacımızın ne olduğunu bilmemiz bazım" diye konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜYOR

Türkiye'nin büyüyüp, geliştiğini belirten Bakan Yıldız, yalnız ekonomi ve idari yönden değil, beyniyle, zihniyle, kalbi ve vicdanıyla beraber büyüdüğünü kaydeddi. Yıldız, ekonomi ve enerjide AB üyesi ülkelerde dahil 5-6 yıllık büyümesine denk gelecek büyümeyi Türkiye'nın yalnızca bir yıl içinde gerçekleştirdiğini söyledi. 

Öğrencileri nükleer enerji konusunda eğitmek istediklerini ifade eden Bakan Yıldız, geçen yıl 5 bine yakın öğrenci arasından 50 öğrenciyi eğitim için Rusya'ya gönderdiklerini belirtti. 

BEYİN GÖÇÜ TÜRKİYE'YE OLACAK

Beyin göçünün artık Türkiye'ye olacağını belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

 "Bu bir cazibe kuralı. Siz nereyi cazip hale getiriyorsanız, o tarafa doğru bilgi de insan kaynakları akacak. Bunu üzülerek söylüyorum. Türkiye'de nükleer eğitimi veren üniversitelerimizden bırakın öğrencilerimizi, bir kısım hocalarımızın dahi nükleer santral görmediğini kendilerinden işittim. Bu onların suçu değil. Yüzme dersi veren bir hocanın bir havuza, denize girmemiş olması gibi bir şeydir. Bizler o fırsatları oluşturmazsak, bu imkanları sunmazsak, tabii ki göremezler ve göremeyecekler. Enerjinin bütün alanları var. Yenilenebilir, rüzgar, güneş, jeotermal, yerli kömür gibi kaynaklar var. Bunların da her birisinin Türkiye'deki insan gücümüz ve gençlerimizle beraber şekilleneceğini biliyorum"

Gittikleri uluslararası toplantılarda böyle bir performansı nasıl yakalandığının sorulduğunu vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin son 10 yılda gömü bulmadığını, ama en önemli kaynak olan insanı bulduğunu belirtti. En önemli yatırımın insana yapılan yatırıp olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, ''Bizler paraya yön verebilen, parayı yalnızca cebine koyan kişiler olacağız. Kalbine koyan kişiler olmayacağız. Bu bize güç katacak. Bulunduğumuz makamlara güç veren kişiler olacağız'' dedi. 

Geniş güvenlik önleminin aldındığı programın ardından Bakan Yıldız, kültür merkezi önünde öğrencilerin arasına girip hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Selçuklu Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Yıldız, Yüksek Hızlı Trenle Ankara'ya hareket etti.  



MKY,HD(İA/AAA)