Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'da Batman Çayı Islah Projesi'nin temel atma törenine katıldı. Davetlilere Kürtçe 'Hoş geldiniz' anlamına gelen "Hûn bi xêr Hatin" diyerek konuşmasına başlayan Bakan Şimşek, proje ile tarihi Malabadi Köprüsü'nden başlayıp Batman'ın Yeniköy arazisi sınırına kadar devam edecek Batman Çayı yatağı boyunca yerleşim yerlerinin taşkından korunacağını söyledi. Şimşek, 56 milyon liraya mal olacak ve 2 bin hektarlık araziyi tarıma kazandıracak olan projenin 2017 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

YENİ TEŞVİK YASASI TUTTU

Bölgeye özel teşvik imkanı yarattıklarını söyleyen Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Buraya 100 liralık yatırım yapana 116 lira veriyoruz. Yatırım ve girişimciler, şimdi bu teşvik yasasıyla yer bekliyor. Batman'da Organize Sanayi Bölgesi'nden 100 yatırımcı-girişimci yer istiyor. OSB'ye ek alanı parayla alıp yatırımcılara bedava veriyoruz. Tekstilde Batman dahil ilçe ve beldelerde açtığımız tekstil atölyelerinde 4 bine yakın işçi çalışıyor. 10 yıl önce Batman'da ihracat yarım milyon dolardı. Geçen yıl ise Batman 50 milyon dolarlık bir ihracaat gerçekleştirdi. Yine bu rakamı yeterli görmüyoruz. Güneydoğu projesi bittiğinde burada işçi sıkıntısı yaşanacak. Şimdiden geleceğe yönelik yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği yakalanmasına yönelik yeni eğitim yuvaları, yeni derslikler yapıyoruz. Eğitimde de sağlıkta da birçok alanda yeni yatırımlara yöneliyoruz."

25 ATIŞTAN BİRİNİ BASKET YAPTI

Bakan Şimşek, Dicle Nehri Islah Projesi töreninden sonra Batman Final İlkokulu ve ana sınıfı binasının açılışında 25 basket atışından sonra ancak bir kez potayı tutturabildi. Final Eğitim Kurumları Batman Şube Müdürü Ramazan Bozkurt ile Final Genel Müdürü Şevket Ertem'in konuşmasının ardından söz alan Şimşek, özel sektörün eğitim kurumlarına yönelmesini önemsediklerini söyledi.

VERGİ İADESİYLE İLGİLİ HABERLER SPEKÜLASYON

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Yeni Gelir Kanunu Taslağı ile tüm ücretlilerin vergi mükellefi olarak beyanname vermeye başlayacağı, ücretlilerin eğitim ve sağlık için yaptıkları harcamaların vergiden düşüleceğiyle ilgili çalışmaların henüz taslak aşamasında olduğunu söyledi. Taslak halindeki çalışmanın Bakanlar Kurulu toplantısından sonra netleşeceğini belirten Şimşek, "Şu anda bunlar tamamen spekülasyondur. Bakanlar kurulunun onaylanmasıyla bu çalışma şekillenecek. Ülkemizde verginin tabana yayılması önemlidir. İhracatın desteklenmesine yönelik de çalışmalarımız sürüyor. Şu anda vergi iadesiyle ilgili net bir şey söylemek yanlış olur" dedi.

AA(GG/COŞ)