Bugün karayolu ile Samsun'a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Canik İlçesi'nde selin vurduğu bölgeyi yüksekten gören Canik İlçesi Hacıismail Mahallesi'nde basın toplantısı düzenledi. Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun milletvekilleri Mustafa Demir ve Çağatay Kılıç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Bakan Suat Kılıç, "Yaşanan Samsun tarihinin en büyük doğal afetlerinden biridir. Yaşanan ölümleri hafifletmek mümkün değil. Can kayıpları telefasi imkansız acımız olarak yüreğimizi burkmaya devam edecektir. Can kayıpları dışında şehirde yaşanan afetin izlerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak gayretli bir çalışma yürütülmektedir" dedi.

Selin bilançosuna yönelik rakamlarda veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, selden etkilenen toplan bina sayısının bin 508 olduğunu ifade ederek, "470 konut, 891 işyeri 134 depo, 12 kamu binası ve sosyal tesis sel felekatinde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecede etkilenmiş durumdadır. Bütün bu etkinin izlerini kaldırmaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Başbakanımızın talimatı doğrultusunda zararların kaldırılmasına yönelik olarak ilk yardım anlamında Samsun Valiliği'ne 2.5 milyon TL'lik kaynağın dağıtımına hızla devam edilmektedir. Birinci derecede hasar gören 209, ikinci derecede hasar gören 125 konut, üçüncü derede hasar gören 86 konut, dördüncü derecede hasar gören 50 konutun masuruz kaldığı hasarların kısmi olarak da olsa telafisine yönelik olarak 1 milyon 433 bin lira konut sahiplerine dağıtılmak üzere programlanmıştır. Su baskınına maruz kalan işyerlerindeki normale dönüş çabalarına takviye etmek içinde yine yaklaşık 1 milyon liralık kaynağın işyerine, esnafımıza verilmesi sağlanmaktadır" diye konuştu.

Zarara uğrayan esnafın Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nden ve Halk Bankası'ndan aldıkları kredilerin de ötelenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bakan Suat Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin üç ay boyunca sel afetinden etkilenen konut ve işyerlerinden su parası tahsil etmeyeceğini, doğalgaz dağıtımı yapan Samgaz firması ile Yeşilırmak Elektrik Dağıtım firmasının da iki ay boyunca fatura tahsil etmeyeceğini belirtti.

AFET SINIRININ 2.5 KATI YAĞIŞ

Selin büyüklüğünden söz eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Yaklaşık 299 metreküp saniye yağış DSİ ve Meteoroloji verilerine göre afet olarak değerlendirilmektedir. Üst düzeyli kırmızı alarm gerektiren afet olarak değerlendirilmektedir. 299 metreküp saniye afet olarak görülmekle birlikte Samsun'da salıyı çarşambaya bağlayan gece bağlayan gece yağan yağmurun mekreküp saniye olarak miktarı 710 metreküp saniyedir. Yani afet sınırının yaklaşık 2.5 katına varan bir yağış Samsun'da mektrekaraye düşmüş bulunmaktadır. Bu durum dereye yataklarında Başbakanımızın ısrarla önlenmesi yönünde talimatlandırdığı dere yataklarına yerleşimle birleştiği zaman yaşanan afetin boyutu gözler önüne serilmeş bulunmaktadır" diye konuştu.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Edoğan'ın Vali ve Büyükşehir Belediye başkanına talimat verdiğini kaydeden Bakan Suat Kılıç, "Talimat, Yılanlı dere üzerindeki dere yatağına yerleşimlerin derhal ortadan kaldırılmasını sağlamalarıdır. İlk etapta dere yatağının tam üzerine Türkiye'de bu tür felaketlerin boyutunu derinleştiren esas unsurun ne olduğu bu dere yatağındaki görüntüler izlendiği zaman anlaşılacaktır. Dere yatağının tam ortasına maalesef insanların yaşadığı konut zaten insanın yaşam alanı demek, maalesef dere yatağının tam ortasında konutlar var. Bugüne kadar bunları elbette gördük ama vatandaşlarımızın direnişi, yaşam alanlarının terk etmeme istediği bunların bu alanlardan kaldırılmasına mani oldu" diyerek şöyle devam etti:

130 KONUT HAZIR

"Şu an başbakanımızın da talimatları doğrultusunda net olarak ifade ediyorum Samsun Büyükşehir Belediyesi bir kaç gün içerisinde iş makinalarını çalıştırmaya başlayacak ve acilen yıkılması gereken dere yatağındaki bu binaların tamamı ortadan kaldırılacak. Acil yıkılması gereken kapsamı dışında kalan binaların ise 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilerek yıkılması kısa süre içinde gündeme gelecek. Vatandaşlarımıza buradan Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak bir çağrımız var. Şu an Büyükşehir Belediyesinin elinde derhal kullanıma hazır, anahtarları kendilerine teslim edilebilecek durumda 130 adet konut bulunmaktadır. Bu dere yatağında bulunan evlerine girmek istemeyen vatandaşlarımızın Canik Kaymakamlığı, Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine müracat etmeleri kendilerinden özel ricamızdır. Bu müracatlar üzerine Büyükşehir belediyesinin elinde bulunan 130 konut kendilerine tahsis edilecektir. Üç gün sonra bu konutların tamamı yatak, yorgan, beyaz eşya gibi temel ev ihtiyaçları içerisinde donatılmış olarak vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Burada bir hak sahipliliği arayışında değiliz. Süre kaydı da koymuyoruz. Bir kira ve ücrette vatandaşlarımızdan talep edilmeyecektir. Arzumuz dere yatağı içindeki her an benzer bir afette yıkılmaya veya can kaybına maruz verebilecek yapıların tümden boşaltılması ve yıkılmasının temin edilmesidir."

YILANLI DEREDEKİ İSKAN KALDIRILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da sözünü ettiği bodrum katlarının tümden boşalılmasına başlayacaklarını ve bodrum katlarına iskan verilmeyeceğini ifade eden Bakan Suat Kılıç, buralarda konuşlandırılmış bulunan elektrik ve doğalgaz tesislerini de üst katlara transfer edeceklerini dile getirdi. Benzer hadiselerin bundan sonra bir yaşam, ölüm riskinin yaşanmasının tümden ortadan kaldırılacağını söyleyen Bakan Suat Kılıç, "Yılanlı derede dere yatağında bulunan iskan tümden ortadan kaldıralacak. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış göstermelerini istiyoruz. Anlayış göstermemeleri halinde her ne olursa olsun Valilik ve Büyükşehir Belediye başkanlığı kanunlardan aldıkları yetkiyi kullanacak. Benzer durumlarda yeni can kayıplarının yaşanmamasına yönelik olarak dere yatağındaki bu konutların tümden yıkılmasını ve tasviye edilmesini kısa süre içinde sağlayacaklar" diye konuştu.

Bu gece de Salıpazarı, Ayvacık,Çarşamba ve Terme ilçelerinde sel yaşandığını ve bir evin çökmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Bakan Kılıç, ilçelerden geçen derelerin de su seviyesinin normale döndüğünü kaydetti. Bölgede aldıkları bilgi doğrultusunda bir kaç gün yağış beklemediklerini ifade etti.

Daha önceki Bakanlar Kurulu toplantılarında da Başbakan Erdoğan'ın kentsel dönüşümler ve yeni yapılanma kapsamında dere yatağındaki konutların riskli alan statüsüne alınarak tasfiyesi konusunda talimatları bulunduğunu kaydeden Bakan Kılıç, "Alınan kararın sadece Samsun'da Yılanlı dere havzasında değil Türkiye genelinde dere yataklarında konutların tasviyesine sistemli ve kapsamlı bir çalışma yürütülecektir. Bu başbakanımızın talimatıdır. Bu yılanlı dere ile kısıtlı bir talimat değildir. Türkiye genelindeki dere yatağındaki konutlarla ilgilidir" diye konuştu.



HÇ(İS/AAA) (FOTOĞRAF)