Atatürk Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi arasında imzalanan akademik işbirliği protokolü kapsamında, Azerbaycanlı 4 akademisyen ve 17 veteriner fakültesi öğrencisine 'suni tohumlama' kursu veriliyor. Bir hafta süren çalışma sonunda kursiyerlere sertifika verileceğini belirten Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, "Azerbaycan, Sovyetler'den ayrılıp bağımsızlığına kavuştuktan sonra hayvancılık teknolojisinde çok geride kaldı. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak Türk cumhuriyetlerine bilimsel katkıda bulunmayı görev sayıyoruz. Türkiye'ye 3 yıldan beri gelen Nahcivan ve Azerbaycan Üniversitesi'nin öğretim üyeleri ile öğrencilerine suni tohumlamayı öğretiyoruz. Fakültemizin Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi'nde suni tohumlama nasıl yapılırı uygulamalı gösteriyoruz. Öğretim üyeleri ve öğrenciler ülkelerinde suni tohumlama yaparak hayvan ırkının gelişimini sağlayacak" dedi.

Prof. Dr. Atasever, Türk cumhuriyetlerinde hayvancılığın ileri düzeyde olmadığını kaydederek, "Bizim amacımız kardeş ülkelerdeki hayvan popülasyonunu geliştirmek. Kırgızistan ve diğer bazı ülkelerle de uluslararası ilişkilerimiz var; öğretim üyesi gönderip çeşitli konularda destek oluyoruz, ortak projeler yapıyoruz. İran’ın Azeri bölümünden de çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz var" diye konuştu.

Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Nigar Abbasova ise "Böyle bir fakültede kurs gördüğüm için kendimi çok şanslı sayıyorum. Türk öğrencilerini kıskanmadım dersem yalan olur. Çünkü her türlü imkana sahipler. Burada öğrendiğimiz suni tohumlamayı ülkemizde uygulayıp hayvan ırkının kalitesini yükseltmeye çalışacağız. İşimizin zor olduğunu biliyorum ama yılmayacağız" dedi.



Tİ(KS/CK)