Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, patriot füzelerinin Türkiye'de hangi illere yerleştirileceği konusunda soruyu, "Başbakan, Dışişleri Bakanı ve GenelKurmay Başkanlığı bu konuya ilişkin çok net açıklmalarda bulundu. Bunun dışında ilave edeceğimiz bir husus yok. Biz 'NATO' üyesi bir ülkeyiz. Sadece savunma amaçlı bu füzelerin Türkiye'de konuşlanmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" diye yanıtladı.

Kerkükteki gerginliğe değinen Arınç, Türkiye olarak Irak'ın bütünlüğünü gözettiklerini dile getirerek, bunun için gerekenin yapılacağını ifade etti.

ATEŞKES ZOR BİR SÜREÇTİR

İsrail ve Filistin arasında sağlananan ateşkesi değerlendiren Arınç, "Ateşkes zor bir süreçtir. Türkiye'nin büyük katkısı olduğunu herkes biliyor. İsrail'in saldırganlığına bir son vermek, en azından bir ateşkes sağlamak öncelikli bir konu. Türkiye burada çok yapıcı bir rol oynadı. Kan dökülmesinin durdurulması bakımından ve arkasından ateşkes olması belki olumlu bazı gelişmelerin olabileceği, bir ümit olarak ortadadır. Biz umutluyuz, en azından kan dökülme durduğu için de sevinçliyiz" diye konuştu.

ÖZÜRLÜ, SAKAT VE ÇÜRÜK İBARELERİ KALKIYOR

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karar gereği, özürlü ve sakat ibarelerinin 'engelli', çürük ibaresinin de 'askerliğe elverişli değil' şeklinde değişmesi yönünde karar alındığını, tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

ASKERİYEDE 'DİSKO' KALKIYOR

Türk Silahlı Kuvetleri'nin (TSK) disiplin kanunu tasarısına ilişkin 49 maddenin de Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda görüşüldüğünü belirten Arınç, tasarıya ilişkin şöyle bir açıklama yaptı:

"Oda ve göz hapsi cezaları kaldırılmaktadır. 'disko' diye tabir edilen disiplin koğuşları, disiplin ceza ve tutukevleri kaldırılmaktadır. Mevcut sistemdeki disiplin mahkemeleri kaldırılmış, Disiplin Kurulları getirildi. Daha önceden yargı yolu kapalıyken, yeni uygulama ile disiplin cezalarından bazılarının yargı yolu açılmıştır. TSK'da görev yapan sivil memurlar kapsam dışına çıkarılarak, 657 sayılı devlet memuru kanununa tabi olmuştur."

Hakime TORUN/ANKARA, -


HT(SSA)