Merkez Seyhan İlçesi'ndeki 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, 'Ölümleri durdurun, 43 gündür açlık grevinde olan tutsakların sesini duyun' yazılı pankart eşliğinde yürüyüşe geçti. Grubu meydan çıkışında durduran emniyet yetkilileri, "İzinsiz bir yürüyüş yapmak istiyorsunuz. Trafiği aksatacak bu yürüyüşü kanun kapsamında gerçekleştiremezsiniz" uyarısı yaptı. Uyarıya rağmen Çakmak Caddesi'ne giren grup, sloganlar eşliğinde İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Yaklaşık 500 metre süren yürüyüşün ardından grup adına, Halkların Demokratik Kongresi Adana İl Yürütme Kurulu Üyesi Güven Boğa basın açıklaması yaptı. Önlem alınmadığı takdirde, açlık grevinde olanların tek tek veya toplu ölümlerinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Güven Boğa, "450 güne yakın süreden bu yana avukatları ve yakınları ile görüştürülmeyen, ağırlaştırılmış tecrit koşullarına mahkum edilen Öcalan'ın yaşam koşulları açlık grevinin temel nedenlerinden biridir" dedi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu öne süren Boğa, konuşmasına şöyle devam etti:

"Açlık grevini başlatan Kürt siyasi tutukluları, diyalog ve çözüm istiyor. Kürt tutuklu ve hükümlüler, başta anadilinde savunma hakkı olmak üzere, cezaevlerindeki kötü koşulların son bulması, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit koşullarının ortadan kaldırılması ve Kürt sorununda eşit haklara dayalı, barışçı ve demokratik çözüm için adım atılmasını istiyorlar. Onlarca cezaevinde süren açlık grevlerini durdurmak için adım atmayan yetkililer, adeta ölümlere zemin hazırlıyor. Kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler olarak, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerle diyaloga girilmesi ve çözüm yolunun açılması için bugün alanlardayız ve ölümleri durdurmak için yarın yine alanlarda olacağız."

Adana Tabip Odası, DİSK Adana Bölge, KESK Adana Şubeler Platformu, Halkevleri, Tuha-Der, İHD, TİHV Adana Temsilciliği, ÖDP, ve Halkların Demokratik Kongresi'nin destek verdiği yürüyüş, İnönü Parkı'nda yapılan basın açıklamasının ardından sona erdi.



CK(BY/CK)