"İmralı tecritine son savunmaya özgürlük" yazılı pankart açan grup, "Zulme boyun eğmeyeceğiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Duruşmaya girmeden önce açıklama yapan Gültan Kışanak, "Kesintisiz bir şekilde devam eden KCK operasyonları en son cinayetini de hukukçuları tutuklayarak, gerçekleştirdi. Gerçekten de bu operasyonların her biri cinayet kadar sarsıcıdır, hukuku, adaleti, eşitlik duygusunu katleden ve bu ülkede büyük problemler yaratan toplumsal hafızamızda derin iz bırakan operasyonlardır. Adeta seri katil gibi peşpeşe hayatın bütün alanlarında barış ve özgürlük, eşitlik isteyen, bu konuda mücadele eden, söz söyleyen tüm kesimlere yönelik operasyonlar yapıldı. Ancak avukatlara, savunmaya yönelik yapılan operasyon, artık bu hukuksuzluğun, adaletsizliğin, seri cinayetin en son noktasıdır. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, savunma hakkına yönelik saldırı artık bütün hakları ortadan kaldıracak kadar büyük bir saldırıdır" diye konuştu.


KÜRT SORUNUNU MÜZAKERE VE DİYALOG YOLUYLA ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ


Olağanüstü hal, sıkı yönetim, darbe dönemlerini yaşadıklarını söyleyen Kışanak, hiç bir dönem savunma hakkına yönelik böyle bir saldırıyla karşı karşıya kalmadıklarını dile getirdi. Kışanak, tüm avukatların serbest bırakılmasını beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biz, açıkça şunu söylüyoruz, Kürt sorunu barışçıl, demokratik yöntemlerle çözülebilir. Kürt halkı Türkiye'de bulunan bütün halklarla eşit yurttaşlık hukuku içerisinde kendisine ortak bir gelecek arıyor. Bu, bence barış, çözüm konusunda umutlu olmamızı gerektiren en önemli şeydir. Henüz Kürt halkı bu konuda, barış içerisinde eşit yurttaşlık hukukuyla ortak bir gelecek arayışını bırakmadan bu şansı herkesin çok iyi değerlendirmesi gerekir. Tutuklu avukatların tamamı Kürt halkının önder olarak kabul ettiği, 'Siyasi irademdir' dediği Sayın Abdullah Öcalan'ın savunmasını yaptıkları için içeridedirler. Sayın Öcalan'a yönelik de bir yıldır insanlık dışı bir tecrit uygulanmaktadır. Buna artık derhal son verilmesi, tecritin ortadan kaldırılması, Sayın Öcalan'ın müzakere yürütebilecek, toplumu, hepimizi barışa götürebilecek yolda rolünü oynayabileceği özgürlük koşullarına kavuşması gerekiyor ve bugün bu duruşmada, bu konuda ilk adım atılarak bu yola girilebilir. Kürt sorununu müzakere ve diyalog yoluyla çözmek zorundayız. Kürtler buna hazır. Sayın Öcalan defalarca kamuoyuna deklare ettiği ve 3 yıl boyunca devletle yürüttüğü görüşmelerde söylediği gibi buna hazır. Bu şansın değerlendirilmesi ve resmi olarak diyalog ve müzakere sürecinin başlatılması, bu konuda artık mesafe alınması gerekiyor."