Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen 651’nci Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin resmi açılış töreni, güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er meydanı’nda yapıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve çok sayıda güreşsever katıldı.

Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, “Bu tarihi arena yiğitlerin, erlerin ve pehlivanların kıspet giyerek minik boydan başpehlivanları ile güreşenlerin emekleri zayi olmayacaktır. peygamber ve ata sporudur. Türk milletine has ve UNESCO’ya girmiş Türk’ün sporudur. Bu er meydanından er gibi, yiğit gibi çarpışanlar birbirlerini yenmeye çalışıyorlar. Bu kardeşlerimize 2 adam diye hitap eden kalemler kırılacaktır. Kırkpınarı izleyip dil uzatacaksın. Gelsin 40 derece sıcakta mücadele etsinler. Er gibi, er meydanına gelenlere herkes destek versin ve alkışlasın. Düğün ve bayram şöleni halinde kutlayalım Kırkpınarı” dedi.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, buraya gelen herkesin çocuklarını da alıp gelmesini ve güreşleri ve kırkpınarı görüp tarihimize sahip çıkmasını istedi. Edirne deyince akla Selimiye, kırkpınar ve Osmanlıya tam 92 yıl başkentlik yapmış olan bu güzel kent gelir. 19 yıldır Kırkpınar’a hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Kırkpınar şuan artık sadece bizim değil. Kırkpınar UNESCO'ya girmekle dünya malı oldu. Bizim hep beraber kırkpınar’ı tüm dünyaya duyurmamız gerekiyor” dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer ise, Yiğitlerin güreştiği ve güreşinken can verdiği, ama mertliği ve dürüstlüğünden ödün vermediği bu geleneği sürdürmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Burada protokol konuşması yerine pehlivanların güreşerek konuşması gerektiğini belirterek konuşmasını kısa keseceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Büyüyen Türkiye’nin küçülen kırkpınarı olmaz. Kırkpınar büyüyecek. Yalnızca Edirne ve Türkiye’de değil yurtdışında bu güçleriyle birlikte güç katmış olacaklar” diye konuştu.

Ardından, pehlivanlar, cazgırlar, hakemler, Edirne Belediye Bandosu ve Kırkpınar Davul ve Zurna ekibiyle birlikte resmi geçiş töreni yapıldı.

BAŞPEHLİVANLAR ER MEYDANINDA 

66 Başpehlivan ise güreş tutmak için çayıra çıktı ve kuralarını çekmeye başladı.



FK,EÖ (LK/RT)