THY Avrupa Ligi'nin ilk yarı finalinde 11 Mayıs Cuma günü CSKA Moskova ile Panathinaikos saat 17.00'de karşı karşıya gelecek. Yarı finalin ikinci maçında ise Olympiakos ve Barcelona Regal aynı gün saat 20.00'de karşılaşacak. Yarı finali kaybeden iki takım 13 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de üçüncülük, kazananlar ise saat 20.00'de şampiyonluk için mücadele edecek.

Final Four için ilk bileti alan ekip, çeyrek final serisinde Rusya'nın Unics Kazan ekibine  3-0 üstünlük sağlayan İspanya temsilcisi Barcelona Regal olmuştu. Çeyrek final serisinde İspanya'nın Gescrap Bilbao Basket ekibini 3-1 ile geçen Rus CSKA Moskova, İtalya'nın Montepaschi Siena takımını aynı sonuçla devre dışı bırakan Yunan ekibi Olympiakos ve İsrail'in Maccabi Electra takımını 3-2'lik sonuçla geçen bir diğer Yunan ekibi Panathinaikos da Final Four'da yer almayı başaran ekipler oldu.

TAKIMLAR YARIN İSTANBUL'A GELECEK

Final Four'da mücadele edecek Barcelona, CSKA Moskova, Panathinaikos ve Olympiakos yarın İstanbul'a gelecekler. Takımların Polat Otel'de konaklayacağı belirtilirken, taraftarların ise münferit geleceği ifade edildi. Yaklaşık 15 bin taraftarın İstanbul'a gelmesi beklenirken, Taksim Meydanı'nda "Final Four Fan Zone" kurulacağı ve her takımın taraftarı için ayrı bölüm oluşturulacağı belirtildi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINACAK

İstanbul'da yapılacak Final Four organizasyonu için Türkiye Basketbol Federasyonu, Euroleague yetkilileri ve İl Spor Güvenlik Kurulu geniş güvenlik önlemi aldı. Final Four'da, 1500 polis memurunun yanı sıra özel güvenlik görevlilerinin de görev yapacağı bildirildi.

FINAL FOUR'DA İKİ TÜRK HAKEM

11-13 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Turkish Airlines Euroleague Final-Four'da iki Türk hakem Recep Ankaralı ve Tolga Şahin düdük çalacak.

Euroleague'den yapılan açıklamada hakemlerin 7 farklı ülkeden seçildiği kaydedildi. Fina-Four'da Recep Ankaralı ve Tolga Şahin ile birlikte Finlandiya'dan Carl Jungerbrand, İtalya'dan Luigi Lamonica, Letonya'dan Olegs Latisevs, Almanya'dan Robert Lottermoser, İspanya'dan Jose Martin ve Hırvatistan'dan Sreten Radovic görev alacak diğer isimler oldular.

Avrupa'daki en tecrübeli hakemlerin görev alacağı bu önemli organizasyonda iki Türk hakemin görev alacak olması ayrı bir gurur kaynağı. Recep Ankaralı daha önce 2005 ve 2008 yılında düzenlenen Euroleague Fina Four'da görev almıştı. Ankaralı, böylelikle üçüncü kez Final-Four'da görev almış olacak. Hakemlik kariyerini İtalya'da sürdüren ve İtalya Ligi'nde birçok önemli maçta görev alan Tolga Şahin de daha önce iki kez Euroleague Final-Four organizasyonunda düdük çalmıştı.

İstanbul'un evsahipliğinde yapılacak olan Avrupa'nın kulüpler bazındaki bir numaralı kupası olan Turkish Airlines Euroleague Fina Four'da CSKA Moskova, FC Barcelona Regal, Panathinaikos ve Olympiacos kulüpleri mücadele edecekler.

TARAFTARLAR İÇİN ÖNERİ VE UYARILAR

11-13 Mayıs 2012 tarihlerinde Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenecek 2012 Turkish Airlines Euroleague Final Four'u yerinde izleyecek olan taraftarlar için Euroleague ve Yerel Organizasyon Komitesi bir dizi öneri ve uyarıda bulundu.

11 Mayıs'ta başlayacak 2012 Turkish Airlines Euroleague Final Four'u İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda izleyecek olan taraftarlar için her maçta en iyi imkanları sağlamak için çalışıldığı vurgulanırken, Türkiye Basketbol Federasyonu ve DETUR ile birlikte yapılan işbirliğiyle Final Four'a katılan ekiplerin taraftarlarının, takımlarına en iyi şekilde destek verebilmesi için öncelikli olarak güvenlik önlemlerinin alınmış olduğu bir ortam sağlamayı amaçlandığı ifade edildi.

2012 Turkish Airlines Euroleague'i yerinde takip edecek olan taraftarlar için yayınlanan öneri ve uyarılar şöyle sıralandı:

-2012 Turkish Airlines Euroleague Final Four biletlerinin tamamı tükenmiş durumda. Bileti olmayan taraftarların İstanbul'a bilet bulma ümidiyle gelmemeleri önerildi. Sinan Erdem Spor Salonu'na sadece elinde bileti bulunan taraftarlar alınacak.

-Biletleri bulunan taraftarlar ise hem Cuma günü hem de Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu'na sadece bir defa giriş yapabilecek. Bilet okuma makineleri biletleri yalnız bir kez okuduğundan taraftarların dışarıya çıkıp yeniden içeri girebilme şansları olmayacak. Aynı gün içerisinde salonu terk eden izleyicilerin biletleri yeniden giriş yapabilme şansını tanımayacak.

-Taraftarların Sinan Erdem Spor Salonu'na bozuk para ya da anahtarla girmesinin kesinlikle yasak olduğu belirtildi. İzleyicilerin maçlara gelirken anahtarlarını ve bozuk paralarını yanına almamaları önerilirken, aksi halde taraftarların salona giriş yapamayacağı açıklandı. Ayrıca maçların oynanacağı salonda sigara içilmesinin yasak olduğu bildirildi.

-Final Four'da yer alan takımların taraftarlarının Sinan Erdem Spor Salonu'na giriş yapacağı kapıların önceden belirlendiği, biletlerinde belirtilmiş olan taraftarların herhangi bir olayı önlemek amacıyla sadece kendilerine ayrılmış olan kapıları kullanmaları gerektiği vurgulandı.

-Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanacak maçlar boyunca alınacak özel güvenlik önlemleri ve uygulamalar nedeniyle, maçları takip edecek seyircilerin özel araçları ile salona gelmemeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmaları gerektiği belirtildi.

ORGANİZASYONUN BASIN TOPLANTISI 10 MAYIS PERŞEMBE GÜNÜ ÇIRAĞAN SARAYI'NDA

Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek Turkish Airlines Final Four organizasyonunun basın toplantısı 10 Mayıs Perşembe günü Çırağan Sarayı'nda yapılacak.

Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'nda saat 12:00'de gerçekleştirilecek toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türk Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Euroleague Basketbol Başkanı ve CEO'su Jordi Bertomeu, Detur'un Başkanı ve CEO'su Firuz Bağlıkaya konuşmacı olarak yer alacaklar. Toplantıda ayrıca CSKA Moskova'nın antrenörü Jonas Kazlauskas ve dünyaca ünlü yıldız oyuncu Andrei Krilenko, FC Barcelona Regal Antrenörü Xavier Pascual ve Juan Carlos Navarro, Olympiacos Piraeus'un antrenörü Dusan Ivkovic ile oyuncusu Vassilis Spanoulis ile Panathinaikos'un antrenörü Zeljko Obradovic ve Dimitris Diamantidis de yer alarak, cuma günü başlayacak Turkish Airlines Final Four ile ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşacaklar

2012 EUROLEAGUE NIJT 10 MAYIS'TA ABDİ İPEKÇİ SPOR SALONU'NDA

İstanbul'da düzenlenecek 2012 Turkish Airlines Euroleague Final Four organizasyonu kapsamında gerçekleştirilecek 2012 Euroleague Basketball Nike International Junior Tournament (NIJT) ise 10 Mayıs Perşembe günü başlayacak.

Temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker genç takımlarının yanı sıra Crvena Zvezda Belgrade (Sırbistan), FC Barcelona Regal (İspanya), KK Zagreb (Hırvatistan), Lietuvos Rytas (Litvanya), Zalgiris Kaunas (Litvanya) ve Çin U18 takımlarının mücadele edeceği turnuvanın grup karşılaşmaları 10, 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oynanacak. Dörder takımlı iki grupta ilk sırayı alan ekipler ise 13 Mayıs Pazar günü Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak final maçında kozlarını paylaşacaklar.

Son şampiyon KK Zagreb'in unvanını korumaya çalışacağı ve 10. kez gerçekleştirilecek olan NIJT'in geçmişine baktığımızda ise karşımıza bugünün yıldızları çıkıyor. Final Four'da mücadele edecek takımlardan CSKA Moskova'nın guardı Anton Ponkrashov, turnuvanın ilk kez düzenlendiği 2003 yılında forma giymişti. Ponkrashov'un takım arkadaşı Alexey Shved de 2006 NIJT'in parlayan isimlerinden biriydi.

Turnuvada boy göstermiş diğer yıldızlar arasında eski Euroleauge MVP'si Milos Teodosic, iki kez Rising Star seçilen Nikola Mirotic, Eurocup Rising Star'ları Donatas Motiejunas, Jonas Valanciunas ve Milos Macvan'ın yanı sıra Leon Radosevic, Mantas Kalnietis ve Mirza Begic gibi elit oyuncular var.

Günümüze dek geride kalan 9 şampiyonada Zalgiris Kaunas toplamda 9 kez NIJT'e katılma başarısını göstererek, turnuvaya en çok katılan takım oldu. Zalgiris Kaunas 2003-2008 yılları arasında ve 2010-11 yıllarında turnuvada boy göstermeyi başarmıştı. Zalgiris Kaunas'ı turnuvaya 2003, 2006, 2008 ve 2011 yıllarında olmak üzere toplam 4 kez katılan FC Barcelona takip ederken, Crvena Zvezda Diva Belgrade ve Lietuvos Rytas ikişer kez, Fenerbahçe Ülker, KK Zagreb ve Team China ise birer kez katıldılar.

Yarın Abdi İpekçi Spor Salonu'ndaki antrenmanlar ile başlayacak olan turnuvada ilk maçlar ise 10 Mayıs Perşembe günü oynanacak. Abdi İpekçi Spor Salonu bu önemli turnuva için ikiye bölünerek iki ayrı saha haline getirildi. Karşılaşmalar aynı anda iki sahada oynanacak.

Öte yandan NITJ Turnuvası'nı Abdi İpekçi Spor Salonu'nda ileyecek olan basın mensupları, her zamankinin aksine salona basın girişinden değil, 1 numaralı seyirci girişinden girecekler. 112 ve 114 numaralı tribünler, bu organizasyon için basın tribünü olarak yeniden düzenlenirken, basın mensupları söz konusu tribünlerden her iki sahayı da takip edebilecek.

2012 Euroleague Basketball Nike International Junior Tournament grupları ve maç programı şöyle:

A GRUBU

Crvena Zvezda Diva Belgrade

Anadolu Efes

FC Barcelona Regal

Lietuvos Rytas Vilnius


B GRUBU



Çin



KK Zagreb Croatia Osiguranje



Zalgiris Kaunas



Fenerbahçe Ülker


10 Mayıs Perşembe



14:00 Crvena Zvezda - FC Barcelona Regal



14:45 Anadolu Efes - Lietuvos Rytas



16:15 Çin - Zalgiris Kaunas



17:00 KK Zagreb - Fenerbahçe Ülker


11 Mayıs Cuma



12:00 Crvena Zvezda - Anadolu Efes



12:45 FC Barcelona Regal - Lietuvos Rytas



14:15 Çin - KK Zagreb



15:00 Zalgiris Kaunas - Fenerbahçe Ülker


12 Mayıs Cumartesi



12:00 Anadolu Efes - FC Barcelona Regal



12:45 Lietuvos Rytas - Crvena Zvezda



14:15 KK Zagreb - Zalgiris Kaunas



15:00 Fenerbahçe Ülker - Çin


Sinan Erdem Spor Salonu



13 Mayıs Pazar



12:30 Final (A1 - B1)


OS(OS/FG)