Trabzon'da çok sevilen, objektif görüşlerine saygı duyulan, uzun yılar bordomavili kulübe başarıyla hizmet eden bir gönül insanı... Uzun yıllar dostluğumuza güvenerek sordum da sordum... O da içtenlikle tüm sorularıma yanıt verdi. İşte Trabzonspor'un eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalioğlu ile yaptığımız o keyifli sohbetten bize kalanlar...


CENGİZ TOKGÖZ: Trabzonspor neden bu duruma düştü?
HAYRETTİN HACISALİHOĞLU:
İç huzursuzluk yaratıldı. Bölünmeyle parçalanma, yönetim ve takıma yansıyınca başarısızlık kaçınılmaz oldu.

C.T.: Tiraj, reyting ve decoder satışının etkisi var mı?
H.H.: Bir ayrımcılık var tabii. Her dönemde var. Ekonomik mecburiyet bu. Büyüklere destek olunuyor.

C.T.: F.Bahçe ile G.Saray korunuyor mu?
H.H.: Kendileri korunduruyor. Camiaların beklentileri çok olduğu için başkanlar çok daha gayretli. İlgili ünitelere baskı yapabiliyorlar. Hakem tereddütleri de onların lehine işliyor. Şener'in en büyük hatası

C.T.: Hakemler hatalı mı, taraflı mı?
H.H.: Şartlı. Mesela Cüneyt Çakır... Avrupa'daki kriterlerini aynı şekilde Türkiye
'de uygulamıyor. Halbuki futbol aynı.

C.T.: 8 kişilik kontenjana rağmen takımda 12 yabancı var?
H.H.: İzah edilir gibi değil. Sayı artımında ben çok ısrar etmiştim. Sonra kulüpler sahip çıktı. Yabancı oynayacak kalitede olmalı. Sayı az olunca, gelecek yılların parasını da almaya kalktılar. Yani, avanta istediler. En çok 6 yabancı olmalı. Sadri Sener
ve yönetiminin en büyük yanlışı yabancı transferleri oldu.

C.T.: Kulüpte çok personel olduğu şikayetleri çok.

H.H.: Trabzonspor büyük olduğunu iddia ediyor. Öyle de... Bizim personel sayımız 200, F.Bahçe'nin ise 900. Sayıyı yarı yarıya düşürmek 2 saatlik iş. Özelleştirirsin olur ama harcama iki misli artar.

C.T.: Trabzonspor'un şu anki borcu ne kadar?
H.H.: Herkes buna takmış. 225 milyon dolar. Borcun karşılığının olmaması sıkıntı yaratıyor. Futbolcu karşılığı ve gelirler bu rakamın altında. Yanlış ve sorumsuz transferler. 12 yabancı transferi bu sorunu yarattı.
Akyazı stat için yanlış yer

C.T.: Akyazı projesi ne oldu?
H.H.: Yanlış yer ve düşünceler yüzünden yapılamadı. Oysa şu an maçlar oynanıyor olacaktı. Bence o yer değil, sanayi çarşısında yapılmalı idi. Bu kadar uygun yer, Türkiye'de başka bir yerde yoktur.

C.T.: Sadri Şener nerede hata yapıyor.
H.H.: Uzun süredir görevde. İltifat artınca, aşırı özgüven oluştu. Bununla beraber hatalar da çoğaldı. Transferlerde direkt müdahil olmaya başladı. Bu hem kendine, hem de Trabzonspor'a zarar verdi. Ve başarısızlık başladı.
Kupa ile affettiremezler

C.T.: Şenol Güneş'e oyun mu oynandı?
H.H.: Yanlışlıkların kurbanı oldu. Yapı olarak sıkıntıyı paylaşmadı, şikayet etmedi. Fatura ona çıktı.

C.T.: Kafkas'ın hemen getirilmesi danışıklı dövüş mü?
H.H.: 3-4 kişiden biri Tolunay'dı. Hami, Ünal, Mustafa Akçay ve Giray Bulak da vardı. Zamanlama şık olmadı. Tolunay'a da Trabzonspor'a da kötülük yapıldı.

C.T.: Sorumlu olsanız, kimi tutardınız?

H.H.: İyi transfer gerek. Ancak Onur ile Tolga'yı tutmak zor. Onlara da, kulübe de yazık.

C.T.: Uzun süre yönetimlerde başarılı görev yaptınız. Neden istifa ettiniz?
H.H.: Fikir anlaşmazlığı. Kendime ve kulübe zarar vermemek için ayrıldım. Ayrıldıktan sonra "Sen olsaydın, 9 puan fark kapanmazdı" denildiğinde çok üzüldüm.

C.T.: Kupa takımı affettirir mi?
H.H.: Affettirmez. Üzüntüleri hafifletir. Yönetim hataları yüzünden sıkıntılı
günler geçirdik. Hata yapanlar gitmeli.

BORDO-MAVi RENKLERiN HiKAYESi
Hayrettin Hacısalioğlu, Trabzonspor'un kuruluşuyla ilgili de ilginç bir hikaye anlattı. Trabzonspor'un Martıspor, Yalıspor, İdmangücü ve İdmanocağı'nın birleşimiyle doğduğunu hatırlatan Hacısalihoğlu, "Babam Nahit Hacısalioğlu noter... Bu yüzden kurucular arasında yok. 1967'de renkleri İdmanocağı ile birleşme kararı alındı. Ama babamlar İstanbul takımlarının renkleri olsun istemiyordu. Ama kongreye gelenler 'sarı-kırmızı'yı istiyormuş. Babam bakmış ki 'sarı-kırmızı' kabul edilecek, o arada Bandırma- spor
ile maç varmış, "Hadi oraya gidip takıma destek olalım, sonra oylarız" demiş. Onlar maç izlerken köylü ve esnaf üyeler kongre salonuna getirilmiş, maçtakilerin bir kısmı da ikna edilmiş ve renklerimiz bordo-mavi olmuş" diye konuştu.