Organizasyonun basın toplantısı Antalya'daki Rixos Downtown Otel'de yapıldı. Toplantıya Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Asbaşkan Abdurrahman Açıkalın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni katıldı.

Bisiklet Federasyonu Başkanı Müftüoğlu, bir süre önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Çankaya Köşkü'nde ziyaret ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız 'Ülkemizi daha iyi tanıtıcak bir şey var mı' dedi. Turun yarım asırlık olmasına 2 yıl kaldı. Cumhurbaşkanımız'dan 50'nci yılı en iyi şekilde kutlamamız ve organize etmemiz konusunda talimat aldık. Bunu dünya başkanı ile de konuştuk. Bisiklet turunda bir üst kategori olan profesyonel tura (Pro Tur) yükselmekle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bu turun mali gideri var. Sadece maddiyatla da olmuyor. Bununla ilgili lobi çalışmaları yapacağız. Daha önce Avrupa Şampiyonluğu'nu ülkemize getirme başarısını göstermiştik. İnanıyorum ki, profesyonel turu da gelecekte yapacağız."

GÜZERGAHTAKİ DEĞİŞİKLİK

Bu yıl güzergahta zorunlu olarak değişikliklere gittiklerini hatırlatan Müftüoğlu, bazı bölgelerde devam eden yol çalışmaları nedeniyle, güzergahta değişiklik yapmak zorunda kaldıklarına işaret etti. Kuşadası- Fethiye arasında yol yapımının sürdüğüne değinen Müftüoğlu, şöyle devam etti:

"Asfalt bittiğinde yol sorunumuz da bitmiş olacak. Bu yıl parkurdaki çalışmalardan dolayı değişikliğe gittik. Marmaris- Bodrum parkurunu Ören- Milas olarak değiştirdik. Didim'e bu yıl ilk kez gideceğiz. Böyle yenilikler var. Ayrıca, tura ilk kez yokuş parkuru koyduk. Elmalı'dan geçeceğiz. Sıfır rakımdan 1850 metredeki Göğübeli Geçidi'ne çıkacağız. Bu yılki tura Türk Hava Yolları geçen yıllara oranla çok daha fazla katkı sağladı. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı büyük katkı sağladı."

İLK KEZ 9 PROFESYONEL TAKIM KATILIYOR

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda bu yıl, en fazla sayıda profesyonel takımın yarışacağının altını çizen Emin Müftüoğlu, şu bilgileri verdi:

"Dünyadaki en önemli organizasyonlara katılan 18 profesyonel takımın 9'u bu yıl Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na katılıyor. Bu nedenle 4- 5 yarı profesyonel takımı tura alamadık. Profesyonel takım sayısı arttıkça yarı profesyonelleri dışarıda bırakmak zorunda kalıyoruz. Bu yıl tura 25 takımdan 200'ü aşkın sporcu katılacak. Artık, Fransa, İspanya, İtalya'daki önemli turlara nasıl rakip oluruz diye düşünüyoruz."

GÜÇLÜ POLİTİK VE FİNANSAL DESTEK

2008- 2011 yılları arasında ulusal ve uluslararası spor otoritelerinin desteğiyle Türkiye'nin köklü geçmişe sahip, başarılı spor organizasyonları arasında önemli bir yer edinen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu güçlü politik ve finansal destekle bu yıl 8 etap boyunca bisiklet sporunun kitlelere ulaşmasına aracılık etmeyi hedefliyor.

İLK KITALARARASI BİSİKLET TURU

Dünya Bisiklet Birliği (UCI) takviminde 2. Hors Classe kategorisinde düzenlenen ve dünyanın ilk ve tek kıtalararası etaplı bisiklet turu olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bu yıl 25 takımdan 200 bisikletçinin mücadelesine sahne olacak.

Heyecanın doruğa çıkacağı sprint etapları ve 1850 metrede son bulan zorlu dağ finişiyle bünyesinde yenilikler barındıran Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu geçen yıllardan farklı olarak ters güzergahta ilerleyecek. Dünyaca ünlü pedalların Alanya'dan başlayacak mücadelesi Akdeniz ve Ege kıyıları boyunca devam ederek '2012 Avrupa Spor Başkenti' İstanbul'da sona erecek.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, geçen yıl İstanbul'dan başlayıp Alanya'da sona ermişti. 48'nci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu etapları ve tarihleri şöyle:

1. Etap Alanya-Alanya 22 Nisan 2012

2. Etap Alanya-Antalya 23 Nisan 2012

3. Etap Antalya-Elmalı 24 Nisan 2012

4. Etap Fethiye-Marmaris 25 Nisan 2012

5. Etap Marmaris-Turgutreis 26 Nisan 2012

6. Etap Bodrum-Kuşadası 27 Nisan 2012

7. Etap Kuşadası-İzmir 28 Nisan 2012

8. Etap İstanbul-İstanbul 29 Nisan 2012