İsmini Güney Amerika ülkelerinin ulusal bağımsızlık kahramanları Joe Artigas, Simon Bolivar, Jose da San Martin, Jose Bonifacio de Andrada, Antonio Jose de Sucre ve Bernardo O’Higgins’ten alan ve “Amerikayı Özgürleştirenlerin Kupası” anlamına gelen “Copa Libertadores da America”- Libertadores Kupası’nın ismine yakışmayacak bir olay yaşandı. Perşembe günü Peru’dan Real Garcilaso ile Brezilya’nın şampiyon Cruzeiro takımlarının Peru’da karşı karşıya geldiği maçta Perulu taraftarlar topluca Cruzeiro’nun siyahi oyuncusu Tinga’ya karşı ırkçı tezahüratta bulundu. Ayağına her top geldiğinde maymun sesi çıkaran stadyum dolusu taraftarların ırkçı tutumu başta Brezilya devlet Başkanı Dilma Rousseff, Brezilyalı ünlü futbolcular ve FİFA tarafından kınandı, Brezilyalı oyuncuya destek mesajları yağdı. Olayla birlikte futbol stadyumları ilke defa bu büyüklükteki ırkçı girişime sahne oldu.

Sınıfların ve ırkların eşitliği için 

Oyuna girdiği ikinci yarıdan itibaren ırkçı tezahüratlara maruz kalan Tinga karşılaşmayı tamamlarken, maç sonunda açıklamada bulundu. “Irkçılığa ve ön yargıya karşı zafer kazanmak için tüm kariyerimi feda ederim” diye konuşan Tinga, “Sınıflar ve ırklar arası eşitlik her şeyimi veririm” diyerek tepkisini dile getirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Diima Twitter’dan yazdığı mesajda “Kupaların Kupası Libertadores Irkçılığa karşı bir Kupa olmalı çünkü ırkçılık asla spor arenasında boy göstermemeli” diye seslendi.