Halepçe Katliamı'nın yıldönümü yaklaşırken, Sol Parti Federal Milletvekili Helin Evrim Sommer’in insiyatifiyle Alman Federal Meclisine 1988/89 El-Enfal operasyonlarının soykırım olarak tanınmasına ilişkin bir kanun teklifi sunuldu.

Kanun teklifinde Alman şirketlerinin suç ortaklığına da dikkat çekiliyor. 

16 Mart 1988 tarihinde Irak Havva Kuvvetleri tarafından Kürt kenti Halepçe'de zehirli gazla yaklaşık 5.000 erkek, kadın ve çocuk öldürüldü. Human Rights Watch (Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü) vd. bağımsız kaynaklar ise „El-Enfal“ olarak bilinen operasyonlarda 100 binden fazla Kürdün ve Hıristiyan azınlığın katledildiğini ileri sürmektedir

Alman Federal Meclisinde tartışılacak kanun teklifinin üç ana talebi şöyle: 

1. Irak rejiminin El-Enfal operasyonları sırasında Kürtlere ve etnik-dini azınlıklara yönelik işlediği insanlığa karşı suçların BM Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi kapsamında soykırım olarak tanınması

2. Irak ile kalkınma işbirliğinde - şimdiye kadar yetersiz kalan -soykırımdan sağ kurtulanlar ve yakınları için destek tedbirleri sağlanması, Kürdistan bölgesinde soykırım sebebiyle tahrip edilmiş alanların işlenmesi, ekonomik ve ekolojik rehabilitasyonun sağlanması.

3. Almanya'nın BM Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda; Alman şirketlerinin veya vatandaşlarının o dönemde Irak rejiminin kimyasal silah programını teknoloji, laboratuar, fabrika, kimyasal madde vb. ile ne ölçüde desteklediğinin araştırılması; suçlular hakkında kovuşturma başlatıp mağdurlara ve yakınlarına tazminat ödemesi.

Sommer, Federal Parlamentoda tartışılacak kanun teklifini şöyle değerlendirdi:

Tarihin en kanlı olaylarından biri olan El-Enfal operasyonları soykırım olarak tanımalı ve Alman hükümeti, Alman Şirketlerinin de rant uğruna dahil oldukları bu insanlık suçunun aydınlatılması için elinden gelen herşeyi yapmalıdır. Soykırım mağdurları için geçte olsa, ancak bu şekilde bir nebze adalet sağlanabilir.