Almanya'nın Hamburg kentinde Sol Partili siyasetçi Robert Jarowoy (1952) sessiz bir yürüyüş ile anıldı.

Bir süredir kanser tedavisi gören Robert Jarowoy, 21 Eylül de Altona semtindeki evinde hayatını kaybetmişti. 

Vefatı Alman basınında geniş yer bulan Sol Partili siyasetçi Jarowoy için düzenlenen anma töreninde, yağmurlu havaya rağmen, çok sayıda Alman ve Türkiye kökenlinin katılması dikkat çekti. 

Anma töreni Hamburg Sol Parti teşkilatının organizesi ile Altona Belediyesi önünde yapılan konuşmalar ile başladı.

SOL PARTİ MİLLETVEKİLLERİ HAZIR BULUNDU

Aralarında Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Zaklin Nastic, eyalet miletvekilerinden Heike Sudmann, Deniz Çelik ve Metin Kaya'nın katıldığı anma töreninde, Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir ve Norbert Hakbusch ile Federal Parlamento eski milletvekili Jan van Aken birer konuşma yaparak, Jarowoy ile yaşadıkları anılarından kısa kesitler sundular.

Kemal Altun Meydanı'nda, Jarowoy'un anısına okunan bir şiir ve söylenen direniş türküleriyle devam eden etkinlik, Sol Parti Altona ilçe milletvekili Hasan Burgucuoğlu ve Hamide Scheer'in konuşmaları sonrası son buldu. 

ROBERT JAROWOY KİMDİR?

Jarowoy, 1970'li yıllarda sıradışı ve fantezi eylemleriyle demokratik kamuoyunun geniş sempatisini kazanan, 2 Haziran Hareketi ( "Bewegung 2. Juni") bağlantılı soygunlara karıştığı gerekçesiyle 20 yaşında tutuklandı. 6 yıl kaldığı cezaevinin 4 yılını tek kişilik hücrede geçirdi. 

Uzun senelerdir Altona’da yaşayan Jarowoy, 2008 yılından vefatına kadar Die Linke’nin (Sol Parti) ilçe meclis grubu başkanlığını yürütmekteydi.

Almanya'dan Türkiye'ye giden insan hakları ve Newroz heyetlerine çeşitli kereler öncülük etti. 'Kurdistan Komitesi' kuruluşunda yer aldı. 

Semt inisiyatiflerindeki girişimciliği ve aktif faaliyetleri ile demokratik çevrelerde saygınlık kazanan Jarowoy, Altona semtindeki bir parka Kemal Altun Meydanı adının verilmesinde, ismi en üst sıralarda anılması gereken, unutulmaz Alman dostlar arasındadır.