Adil Yiğit

Siyasi kulislerde, ünlü film yönetmeni Fatih Akın'dan beklenmedik tepki alan Keskin'in, Türkiye'deki siyasi ortama milletvekil adayı olmak için hazırlık yaptığı iddia ediliyor.

1915 yılındaki Ermeni tehcirini konu edinen The Cut (Kesik) adlı filmin senaristi ve yönetmeni Fatih Akın'dan, eski Almanya Türk Toplumu Başkanı ve iki dönem milletvekilliği yapmış (SPD ve Sol Parti) Hakkı Keskin'e "Beni mail listenizden çıkarın" tepkisi geldi.



FATİH AKIN: SİZİNLE AYNI DÜŞÜNCEYİ PAYLAŞMIYORUM

"Sayın Keskin, beni mail listenizden lütfen silin" diye başlayan açıklamada şu sözlere yer verildi. 
"İsteğim olmadan göndermiş olduğunuz siyasi içerikli açıklamalarınızı artık istemiyorum. Ben 1915 olaylarını bir soykırım olarak değerlendiriyorum. Sizin düşünceniz doğrultusunda ve benim isteğim dışında göndermiş olduğunuz açıklamalarınız için bu cevabımı bir zorunluluk olarak hissediyorum. "The Cut" filminden ve içeriğinden bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Belki bu konuda basına yansıyan çeşitli demeçlerimden de haberdarsınız. Sizinle aynı düşünceyi paylaşmıyorum. Dikkate almanız dileğiyle, teşekkürler. Fatih Akın".



HAKKI KESKİN: KONUYU TARİHÇİLERE BIRAKALIM ARAŞTIRSINLAR

Bu yıl 25 Mayıs günü Hamburg Film Festivali'nde Douglas-Sirk ödülü alan ünlü yönetmen Fatih Akın ile Prof.Dr. HakkI Keskin arasındaki sosyal paylaşım sitesi üzerinden devam eden tartışma kamuoyuna yansıdı. Konuya uzun bir mektup yazarak cevap veren Hakkı Keskin'e, Fatih Akın'dan yeni bir tepki gelmedi.



1968'li yıllardan beri Almanya'da yaşayan ve Hamburg Üniversitei bünyesinde 1980-2010 yılına kadar dersler vermiş olan Hakkı Keskin, 1915'deki vahşet boyutunda yaşanan Ermeni soykırımı ve zorunlu tehcir için "tarihçilere bırakalım, bir komisyon kurup arşivleri açıp araştırsınlar" tezini ilk savunanlar arasında kendisinin geldiğini açıkladı. Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Erdoğan'a 2005 yılında bu konuda bir dosya verdiğini belirtti.