Berlin’de SPD, Sol Parti ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinde, ortağı Sol Parti’nin kamu kurum ve kuruluşları ile devlet dairelerine personel alımında ‘göçmen kotası’ uygulanması önerisi destek bulmadı.

3 milyon 770 bin nüfuslu Berlin’de yaşayan göçmen kökenlilerin oranı yüzde 35’i bulduğu halde devlet dairelerindeki, kamu kurum ve kuruluşlarındaki toplam oranları yüzde 12’yi geçmiyor.

Sol Parti’li (Die Linke) Berlin Uyum Senatörü Elke Breitenbach, “İnsanlara eşit bir katılım hakkı sağlamak için gereken her şeyi yapmaya kararlıyız” sözü dikkat çekti. 

SPD'Lİ GEISEL: KOTA UYGULAMASI ANAYASAYA AYKIRI

Kota uygulamasının anayasaya aykırı olduğu görüşünü savunan SPD’li Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel ise, "Berlin'de göçmen kökenli ve 25 yaşın üzerinde olan insanların yüzde 42'si yüksek eğitimli. Bu yüzden bu insanları yönetime sokmak çok değerli olacak. Özellikle liderlik pozisyonlarında gelişmemiz gerekiyor. Şehrimizde büyük bir potansiyel var ve bundan faydalanmamız gerekiyor" dedi. 

SPD’li Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, Yeşiller'in destek verdiği Sol Parti'nin ‘göçmen kotası’ uygulanmasını içeren yasa tasarısına yönelik, "somut bir kota saptanmadan kamu kurum ve kuruluşları ile devlet dairelerine personel alımında toplumsal yapının gözönünde bulundurulması gerekiyor" ifadesinde bulundu.  Öte yandan Geisel, Berlin polis teşkilatındaki göçmen kökenlilerin sayısının yüksekliğini buna örnek olarak göstererek, "Göçmen kotası önergesini verenler önce kendi parti listelerindeki beyazlara baksınlar" şeklindeki bir de eleştiri yaptı. (Foto: DW)