Kuzey Kürdistan’a yönelik saldırılar Avrupa'da kınandı

Saldırılar sırasında Şengalde’ki bir hastane de bombalandı. Bu bölgede yaşayan insanların ölü ve yaralılarının sayısının henüz tespit edilemediği ve bu saldırıların “Medya Savunma Alanları”na da yayıldığı bildirilmekte.

Bu saldırılar üzerine 15 Haziran sabahı KON-MED (Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu bir protesto çağrısı yayınladı. Yapılan yazılı açıklamada: “Almanya’nın belli merkezlerinde soykırım saldırısına karşı toprağını, onurunu, şerefini, varlığını savunmanın ve sahiplenmenin gereği olarak, isyan edip topyekün serhildana kalkarak, eylemlere güçlü katılmaya çağırıyoruz” denildi.

Bu çağrı üzerine Almanya’daki tüm devrimci-demokratik güçlerle birlikte, Alman partilerden die Linke, DKP, MLPD’nin de katılım sağladığı protestolar düzenlendi.

Bu protestolar, Berlin, Bielefeld, Bremen, Duisburg, Düsseldorf, Freiburg, Gießen, Hannover, Heilbronn, Köln, Leipzig, Münster, Magdeburg, Oldenburg, Stuttgart, München, Kleve, Essen, Bonn, Hamburg, Kiel olmak üzere yaklaşık 25 şehirde gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmalarda; başta Birleşmiş Milletler gözetimi-denetimi altında kurulan, yaklaşık 12.000 Kürdün yaşadığı Mahmur Kampı’nın yerlebir edilmesi karşısındaki uluslararası suskunluk kınandı. Bombalanan bölgelerin ağırlıklı bir bölümünün sivil Kürtler’in yaşadığı köyler olduğu; “Kartal Hârekatı” olarak adlandırılan bu harekâtın, apaçık yeni bir soykırım harekâtı olduğu belirtildi.

Haber ve Foto: Ganime Gülmez / Gießen