Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu Libya'da öldürülen MİT mensubu haberi gerekçesi ile sabah 9’dan sonra ifadesi alınmak üzere gözaltında tutuluyor.

Geçen ay Libya’da öldürülen Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) 4 yıldır görev yapan Sinan C. (27), 19 Şubat tarihinde memleketi Manisa’nın Akhisar ilçesinde sessiz sedasız defnedilmişti.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir otoyol açılışında “Libya’da birkaç tane şehidimiz var” sözü dikkat çekmişti.

HABERİ YAZAN HÜLYA KILINÇ'A DA GÖZALTI KARARI

Bu arada gözaltına konu olan haberi yazan Manisa’nın deneyimli gazetecisi Hülya Kılınç’ın da gözaltına alındığı öğrenildi. Gazeteci Kılınç’ın ifade vermek üzere İstanbul’a götürüleceği iddia edildi.

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına tepkiler geldi.

“DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, “Barış Terkoğlu gazetecidir. Yapılan haberdir. Sabaha karşı gözaltı kabul edilemez” dedi.

“Barış, FETÖ’ye boyun eğmedi, kimseye eğmez” diyerek gözaltı kararına karşı çıkan Özkan şöyle devam etti: “Zulmünüz arttıkça çirkin ve katlanılmaz oluyorsunuz. Barış, şimdi İstanbul emniyette. Barış Terkoğlu yalnız değildir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Türkiye’nin doğru, dürüst olarak tanıdığı bir gazeteciyi sudan bir gerekçe ile sabaha karşı 04:00’da evinden gözaltına aldırmak savcılık mı? Daha akıllanmadınız mı? Özgürlükleri katlederek ne geçiyor elinize? Kim istiyor bunu? Sabah çağır gelsin ifadesini versin. Zulmünüz batsın.”

“İNSANIN AKLIYLA ALAY ETMEYİN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Libya’da şehit olan MİT mensubunun bilgileri deşifre edildi diye Barış Terkoğlu gözaltında. İnsanın aklıyla alay etmeyin. Bu kişiyle ilgili haberler 1 hafta önce yapıldı. Üstelik Odatv soyadını kısaltarak haberi yaptı. Buna rağmen gözaltı. FETÖ tarzı bir kumpasla karşı karşıyayız” diyerek Terkoğlu’na destek verdi.

"BARIŞ TERKOĞLU'NUN İŞİ GAZETECİLİK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Barış Terkoğlu'nun işi gazetecilik. Suçlandığı konu ise zaten tüm kamuoyuna açık şekilde paylaşılmış olan bir konuyu haber yapmak. Hükümetin istediği gibi havuz medyasında yer almaz, gerçekten gazetecilik yapmayı tercih edersen ‘suç’ işlemiş sayılırsın...” açıklamasında bulundu.

ESKİ BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI ÖZKAN: BARIŞ’I TANIRIM, MESLEKİ AHLAKINA KEFİLİM

Eski Başbakan Başdanışmanı Abdülkadir Özkan, Barış Terkoğlu’na yönelik gözaltıyı eleştirerek “Barış’ı tanırım, mesleki ahlakına kefilim. Farklı uçlarda olsak da sonuna kadar bu toprakların çocuğudur, millidir, yerlidir. C.Dündar gibi ihanet şebekelerinin aparatı değildir. Gazetecidir. Başka mecralarda da çıkmış bir haberin hesabı şimdi Barış’a soruluyorsa düşünmek lazım!” ifadelerini kullandı.

FEYZİOĞLU: GÖZALTI UYGULAMASI YANLIŞ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Odatv sorumlu haber müdürü Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasının yanlış olduğunu ve basın özgürlüğünü kısıtlayan yanlış adli uygulamaların kamu görevlilerinin yükümlü oldukları ve büyük fedakarlıkları göze aldıkları kamu düzenine zarar verdiğini söyledi.

Feyzioğlu tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“OdaTV sorumlu haber müdürü Barış Terkoğlu’nun Libya’da şehit edilen bir kahraman MİT mensubumuzun ismini deşifre ettiği iddiasıyla gözaltına alındığı bilgisine ulaşmış bulunuyorum. OdaTV’nin şehidimizin cenaze törenine ilişkin yaptığı haberi inceledim. Şehidimizin soyadını kullanmadığını ve ailesine ilişkin bilgileri de kodlayarak verdiğini gördüm. Buna karşın şehidimizin ad ve soyadının daha önce Meclis kürsüsünde açık oturumda söylenmek suretiyle sır niteliğinin ortadan kaldırılmış olduğunu tesbit ettim.  Bütün bu hususlar dikkate alındığında gözaltı uygulamasının yanlış olduğu açıktır. Şehidimize Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. Soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını, haksız gözaltı işlemine bir an önce son verilmesini temenni ediyorum. Basın özgürlüğünü kısıtlayan bu yanlış adli uygulamanın, yargı mensubu, kolluk görevlisi, MİT mensubu ve tüm kamu görevlilerinin korumakla yükümlü oldukları ve bu uğurda büyük fedakarlıkları göze aldıkları kamu düzenine zarar verdiğini kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarım.”

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ÜMİT ÖZDAĞ'DAN SERT TEPKİ

İYİ Parti milletvekili Ümit Özdağ geçen hafta, Libya’da öldürülen MİT mensuplarının isimlerini Meclis’te açıklaması ile ilgili, “Konuyu yakından takip eden bir milletvekili olarak, hükümetin Suriye ve Libya’da izlediği yanlış politikaları eleştirirken, sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin verdiği şehitler için değil, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın vermiş olduğu şehitler için de başsağlığı dileklerimi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığım basın toplantısında dile getirmiştim. Bu basın toplantısının görüntüleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantısında tespit edilmiş ve basına da servis edilmiştir. Bu açıklamam birçok basın yayın organında yayınlanmıştır” dedi.

Özdağ açıklamasının devamında Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınması ile ilgili, “Hal böyle iken şimdi Odatv Haber Müdürü’nün şehit haberlerini vermenin suç olduğu iddiası ile gözaltına alınması, bunun da FETÖ’cü bir yöntem olan sabaha karşı saat 4’te evi basılarak yapılması iktidarın ne kadar çaresiz ve korku vermeye yönelik operasyonlara muhtaç olduğunu göstermektedir. Ben FETÖ operasyonlarının yıldıramadığı Odatv’yi, çakma FETÖ operasyonları ile kimsenin yıldıramayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Odatv)