"HDP'nin kapısını çalacak mısınız?" sorusuna Davutoğlu'nun yanıtı "Bana görev verildiğinde, bu görev için bütün partilere ziyaret yapmam gerekiyorsa, ki doğru olan budur bunu yaparım. Koalisyon kurup kurmama konusu ayrı bir değerlendirme, siyasi bir değerlendirmedir. Teamüllerin gereği olarak, Türkiye'de halkın verdiği oylara saygının bir gereği olarak yüzde 13 oy almış bir partiyle görüşmem diyemem" oldu.

Başbakan tekrar seçimin milletvekillerine haksızlık olacağını kaydetti ve "Türkiye'nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şeylerden biri olarak azınlık hükümeti denenebilir" ifadelerini kullandı.

Seçim sonuçlarını da değerlendiren Davutoğlu şunları söyledi: Bizim halkın verdiği karar karşısında yukarından bir tavırla 'Sen yanlış karar verdin, hadi bir daha deneyelim' demek yerine o halkın mesajın anlamamız gerekiyor.

Yüzde 41 bir başarıdır. Yüzde 41'e inmişsek bunu değerlendirmemiz lazım. MKYK toplantısında, MYK toplantısında, il başkanları hepsinde bu konuyu açtık. Çok detaylı olarak bunun tahliline girmemiz mümkün olamazdı, bizim birinci görevimiz hükümeti kurarak bu yeni şartlarda neler yapacağımızı ortaya koymak. Acaba halk ile yürüyüşümüzde bir açı mı oluştu? Bu önemli. Nerede eksikler var, bunu anlamanın yollarını bulmak zorundayız.

12 yıl süren bir başarı hikayesinin arkasında bazen aşırı bir öz güven oluşma ihtimali vardır. Bazen değil, çoğu zaman. Kişiler eğer o olgunlaşma dönemlerinde, başarıları bir şekilde durup, kendine bakıp tekrar tanzim edemezse şahsi hayatta da bazı iniş çıkışlar yaşayabilir.

12 yıllık güç kullanımının getirdiği ola ki yanlışlıklar olabiliyor. Bir takım güç kullanımından gelen çok olumlu, çok güzel özellikler dışında, bazı aksamalar, yanlış anlamalar, yanlış algılar oluşmuş olabilir. Bunlar şu gerçeği ortadan kaldırmıyor. Çok geniş bir cepheyle mücadele ettik ve hakkımız da ne kadar büyük bir komplocu bakışla bir siyaset mühendisliği üzerinden Türkiye'de bu seçimlerde neler yapıldığını herkes görüyor.

Genç seçmenleri masaya yatırmamız lazım. Bir anlamda genç seçmen her şeyi bizimle gördü. Ama eğer genç seçmen bize yönelmede diğer yaş gruplarına göre eksiklik varsa, bunu masaya yatırmamız lazım.

Davutoğlu: IŞİD, Esad ve PYD işbirliği yaptı


Dış politikayla ilgili soruları da yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Suriye hükümetinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile görüştüğünü söyledi. Mayıs ayında Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ilerlemeye başladığını ve Suriye rejiminin gerilediğini kaydeden Davutoğlu, "Rejim DEAŞ (IŞİD) ile PYD kontrolüne yakın bir yerde görüşme yaptı. İki bölgeden rejim çekildi, DEAŞ ilerledi. Buna karşılık DEAŞ, rejimle koordineli şekilde ÖSO'ya saldırdı. Rejim ve DEAŞ, DEAŞ ve PYD işbirliği yaptı. Terör örgütleriyle rejim arasında paylaştırmak istiyorlar" dedi.

Suriye'de Türkmen ve Araplara baskı yapıldığını kaydeden Başbakan, göç dalgasıyla bölgenin demografisinin değiştirilmek istendiğini söyledi ve "Yeni Ortadoğu terör grupları tarafından mı kurulacak?" dedi.BBC