CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR'ları ile ilgili davada 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Ankara'dan İstanbul'a kadar yapılacak "Adalet Yürüyüşüne" Almanya’daki CHP örgütlerinden, Aleviler’den, Haziran haraketinden ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden de destek geldi.

Almanya’nın Hamburg kentindeki ana gar istasyonunda toplanan kitle adalet dövizleri eşliğinde  ‘faşizme karşı omuz omuza’ sloganı attı.

Alevi Dernekleri adına konuşan Cengiz Orhan Türkiye’deki bütün muhalif güçlerin biraraya gelmeleri gerektiğini ifade ederek ‘ Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi artık bıçak kemiğe dayandı. Nasıl ki hayır kampanyasında Kürtler, Aleviler ve tüm devrimci güçler olarak yan yana geldiysek, bu süreçte de bütün muhalif güçler biraraya gelmelidir. Katil, Yezid Erdoğan Kürtler’e, Aleviler’e ve kendi gibi düşünmeyenlere karşı adeta savaş açmış durumda ve bu hırsıyla devleti ele geçirmeye çalışmaktadır. Kılıçdaroğlu’nun adalet çağrısı tüm toplumsal dinamikleri ayağa kaldırmalıdır’ dedi.

Hamburg’da 7-8 Temmuz’da düzenlenecek G20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamburg’a geleceğini hatırlatan Orhan ‘ Türkiyenin sadece Erdoğan’dan oluşmadığını tüm dünyaya göstermeliyiz. O gün Hamburg’da bütün muhalif güler olarak sokaklarda, miting alanlarında olacağız’ şeklinde konuştu.

Haziran Hareketi adına konuşan Erhan Erdoğan Türkiye’de  şu an 1933 Hitler faşizmini andıran bir sürecin yaşandığına dikkat çekerek,  adalet yürüyüşünün toplumun tüm kesimleri ile desteklenmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

CHP Hamburg örgütü adına konuşan Ali Rıza Al da Türkiye’de adalet sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini bildirerek Alman hükümetinin Türkiye’deki anti demokratik uygulamalara karşı sesiz kalmaması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan CHP Yurt Dışı Birlikleri, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunan Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bir yürüyüş düzenledi. Türkiye'den gelerek referandum sonuçlarının iptali için AİHM'e bireysel başvuru yapan sivil toplum örgütlerine destek olan CHP'liler, Avrupa konseyi önünde basın açıklaması yaptılar. Daha sonra konsey binasının yanında bulunan parkta bir forum düzenlendi.

Süheyla Kaplan