8 Mart'ta geçirdiği safra kesesi ameliyatı sonrasında yoğun bakıma kaldırılan, duayen gazeteci - yazar Aydın Engin, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Aydın Engin’in cenazesi, kendi isteği ve koronavirüs salgını nedeniyle tören yapılmadan, bugün saat 13.00'te Çengelköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Çengelköy Mezarlığı’nda cenazeye birçok gazeteci de katılım sağladı. Aydın Engin’in eşi Eşi Oya Baydar, cenazede yaptığı konuşmada “Bu sevgi selinden çok hoşlanırdı sanıyorum” dedi.

Türkiye medyasının en kıdemli isimleri arasında yer alan gazeteci yazar Aydın Engin, kendi isteği ve yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ‘büyük’ bir tören yapılmadan Çengelköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Törene, kendisiyle çalışma fırsatı bulanlar başta olmak üzere basın camiasından birçok kişi katıldı.  Engin'in eşi yazar Oya Baydar, şunları söyledi:

“Ben de Aydın’ın bu kadar sevildiğini bilmiyordum. Herhalde birileri de çok kızıyordu ona diye düşünüyordum. Kendisi görseydi ve duysaydı ve hissetseydi dünden beri ne kadar sevgi seli içinde uğurlandığını, herhalde bundan memnun olurdu. Biz hiçbir şey yapmak istememiştik, hatta duyurmak da istememiştik. Bunu böyle isterdi ama sonrasındaki bu sevgi selinden çok hoşlanırdı sanıyorum.”

“Herkese çok teşekkür ediyorum, yalnız bırakmadınız. Bütün dostlar burada diye düşünüyorum. Çok mütevazi bir tören yapıyoruz, yerimiz falan çok dar… Çok teşekkür ediyorum, ben de hepinizin sıcaklığını arkamda duyacağım gerçekten. Çok teşekkür ediyorum.”

AYDIN ENGİN KİMDİR?

12 Şubat 1941’de İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdu. 1957 yılında Ödemiş Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenim hayatını tamamlamadan siyaset, gazetecilik ve tiyatro dünyasına adım attı. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda oyuncu oldu. Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalıştı. 1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. "Devri Süleyman" adlı oyunu yazdı ve yönetti.

Almanya'ya ağır suçlama: 'Gazze'de soykırıma yardım' Almanya'ya ağır suçlama: 'Gazze'de soykırıma yardım'

1969 yılında haftalık Yeni Ortam Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü olarak gazeteciliğe adım attı. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklandı. Tahliye olduktan sonra, günlük olarak yayınlanan Yeni Ortam’ın Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı oldu. 12 Mart sonrasında kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin kurucularından, akademisyen/edebiyatçı Oya Baydar ile evlendi. 1980 öncesinde Politika Gazetesi'nde Genel Yayın Müdürlüğü görevini yürüttü. 

1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka yargılama kapsamında 7,5 yıl hapse mahkum edildi. Bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980'de yurt dışına gitti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi.

1974 yılından itibaren yazılarını Yeni Ortam, Politika, Türkiye Postası, Cumhuriyet, BirGün, Agos ve T24’te “Tırmık” başlığı ile kaleme aldı.